Image default
Ευρώπη

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

Η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ «πολύ σύντομα», ίσως ήδη από αυτή την Παρασκευή (12 Απριλίου), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας José Manuel Albares σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Onda Cero την Πέμπτη.

Ο Albares αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή με τον Βρετανό ομόλογό του David Cameron και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διοργανικές σχέσεις Maroš Šefčovič, για να καθορίσουν το καθεστώς του Γιβραλτάρ, ενός βρετανικού υπερπόντιου εδάφους στο νότιο άκρο της Ισπανίας, μετά το Brexit.

Σύμφωνα με τον Ισπανό αξιωματούχο, μπορεί να είναι θέμα ωρών να καταλήξουν τα τρία εμπλεκόμενα μέρη σε συμφωνία, η οποία θα καθορίσει το νομικό και πολιτικό καθεστώς του Γιβραλτάρ, την κυριαρχία του οποίου διεκδικεί η Ισπανία εδώ και αιώνες, και ιδίως μετά την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2020.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ήδη πολύ κοντά σε μια συμφωνία και φυσικά αυτό που μπορούν να δουν όλα τα μέρη είναι ότι υπάρχει μια πολύ θετική δυναμική και είμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνηθούν όλα», δήλωσε ο Albares (PSOE/S&D) στο Onda Cero.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία, ο υπουργός τόνισε ότι «τίποτα δεν [θεωρείται ότι έχει] συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

«Πρέπει να δούμε τι σχέση θα έχουμε με το Γιβραλτάρ και πού θα τοποθετηθεί, για παράδειγμα, ο έλεγχος της μετανάστευσης», προειδοποίησε.

Η επικείμενη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Albares, εξετάζει την πιθανή κατάργηση του φράχτη που χωρίζει το Γιβραλτάρ από τον ισπανικό δήμο La Línea de la Concepción στο Καντίθ της Ανδαλουσίας, διότι αυτό που επιδιώκεται είναι η «ελευθερία της κυκλοφορίας», δήλωσε ο υπουργός.

«Υπάρχουν 270.000 Ισπανοί που ζουν στο ‘Κάμπο ντε Γιβραλτάρ’ και θέλουμε να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση αρχίζει να είναι αρκετά ώριμη» (για τη συμφωνία), είπε ο υπουργός, θεωρώντας ότι «ίσως αύριο (Παρασκευή) να μην είναι η τελική ημέρα (…) αλλά σχεδόν».

Για τις ισπανικές αρχές, το Γιβραλτάρ είναι μια βρετανική αποικία σε ισπανικό έδαφος που πρέπει να επιστραφεί στην Ισπανία.

Για τον ΟΗΕ, το Γιβραλτάρ είναι «μη αυτοδιοικούμενο έδαφος που αναμένει την αποαποικιοποίηση», η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπραγματεύσεις που ο ΟΗΕ συνιστά συνεχώς από το 1965.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών μερών διήρκεσαν δύο χρόνια και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 γύροι επαφών.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin