Image default
Ευρώπη

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

Τα σχέδια του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη αντιμετωπίστηκαν με έκπληξη στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Associated Press και η πολωνική ταμπλόιντ Fakt, ο Πολωνός πρόεδρος προσκλήθηκε σε δείπνο στον Πύργο Τραμπ την Τετάρτη, την ώρα που διεξάγεται η δίκη κατά του Τραμπ, οποίος είναι κατηγορούμενος για 34 κακουργήματα σχετικά με την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων.

Η συνάντηση πραγματοποιείται ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου. Το μακρύ ιστορικό επικριτικών σχολίων του Τραμπ για το ΝΑΤΟ και των θετικών δηλώσεών του υπέρ της Ρωσίας καθιστά ένα τέτοιο σενάριο ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ευρώπη, η οποία έχει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στο κατώφλι της.

Ο Ντούντα υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2022 και ήταν ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες με τις καλύτερες σχέσεις με τον Τραμπ, ο οποίος κάποτε πρότεινε να ονομάσει μια στρατιωτική βάση στη χώρα του «Φορτ Τραμπ».

«Μας ενδιαφέρουν οι σχέσεις με όλες τις σφαίρες στις ΗΠΑ, κι ιδίως των ανθρώπων με επιρροή. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Ντούντα.

Εξωφρενική απόφαση

«Δεν είναι ο ρόλος μου να κρίνω αν είναι καλό να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ όταν ρωτήθηκε για την αντίδρασή του στα σχέδια του Ντούντα.

Παρόλα αυτά, «θα υπάρξει σίγουρα μεγάλη διαμάχη” ή ακόμη και «αίσθηση» σχετικά με αυτό, είπε, καθώς ο Ντούντα «θα συναντήσει τον κ. Τραμπ αμέσως μετά την έξοδό του από την αίθουσα του δικαστηρίου», δήλωσε ο Τουσκ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει από τον Τραμπ «να πάρει πολύ αυστηρή θέση στο θέμα ότι, δηλαδή (ο Τραμπ) τάσσεται ξεκάθαρα με τον δυτικό κόσμο, τη δημοκρατία και την Ευρώπη».

Παρόλο που ο Τουσκ και ο Ντούντα προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα και είναι εξαιρετικά διχασμένοι σε διάφορα εσωτερικά ζητήματα, συμφωνούν στη σημασία της συνέχισης της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, οι υπουργοί της κυβέρνησης του Τουσκ ήταν διχασμένοι για το θέμα.

«Η Πολωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν», δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού Σλάβομιρ Νίτρας της Πολιτικής Πλατφόρμας του Τουσκ (PO, ΕΛΚ) στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Polsat News.

Είπε ότι είναι «εξωφρενικό» το γεγονός ότι ο Ντούντα αποφάσισε να συναντηθεί με τον Τραμπ, προσθέτοντας πως φοβάται «ότι ο Ντούντα και το γραφείο του απλά δεν είναι στο ύψος των καθηκόντων που επιτελούν».

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάβελ Ζαλέφσκι χαιρέτισε τη συνάντηση, λέγοντας ότι η Πολωνία θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτήν. «Πρέπει να πείσουμε τους πάντες για τα επιχειρήματά μας ως εκπρόσωποι των δικών μας συμφερόντων», δήλωσε στο ιδιωτικό ραδιόφωνο TOK FM.

Εν τω μεταξύ, «έχουμε δει κατά τη διάρκεια των ετών των αμερικανικών εκλογών όπου ξένες κυβερνήσεις εμπλέκονται με τους υποψηφίους των μεγάλων κομμάτων εδώ, όπως ακριβώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες και οι Αμερικανοί ηγέτες συχνά εμπλέκονται με ξένους ηγέτες της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Τους τελευταίους μήνες, ο Τραμπ έχει υποδεχθεί τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Ο τελευταίος μάλιστα, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι ο Τραμπ του είπε πως δεν θα δώσει χρήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία εάν κερδίσει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ντούντα έχει εκφράσει εδώ και καιρό τον θαυμασμό του για τον Τραμπ, και ενώ είχε προσκληθεί στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επανεκλογής του τότε προέδρου Τραμπ το 2020, συνεχάρη τον Μπάιντεν μετά τη νίκη του επί του Τραμπ.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin