Image default
Ευρώπη

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

Ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποίησε για την τεράστια κλίμακα των εκστρατειών παραπληροφόρησης που προέρχονται από τη Ρωσία, σε συνέντευξή του στην Ouest-France το Σάββατο, μιλώντας για «αποδεδειγμένο κίνδυνο» να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο Μπαρό δήλωσε ότι οι διαδικτυακές εκστρατείες παραπληροφόρησης πλήττουν τη Γαλλία κάθε εβδομάδα, οπότε ο κίνδυνος ενός άδικου αποτελέσματος στις ευρωεκλογές πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

«Μας σφυροκοπεί η προπαγάνδα από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι υπάρχει για να «διαταράξει τον δημόσιο διάλογο και να παρέμβει στην εκστρατεία για τις ευρωεκλογές».

Αρκετά περιστατικά έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε όλη τη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες. Το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων υπέστη πειρατεία και στην πρώτη σελίδα δημοσιεύθηκε μια – ψεύτικη – ανακοίνωση που ζητούσε να σταλούν 200.000 άνδρες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν. Κυκλοφόρησαν επίσης φήμες ότι το ποσοστό των λοιμώξεων από φυματίωση έχει αυξηθεί, καθώς η Γαλλία έχει δεχθεί Ουκρανούς στρατιώτες ως πρόσφυγες.

Τον Φεβρουάριο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες είχαν ανακαλύψει ένα τεράστιο ρωσικό δίκτυο προπαγάνδας γνωστό ως «Portal Kombat», το οποίο διέδιδε φιλορωσικές και αντι-ουκρανικές πληροφορίες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Το δίκτυο των 193 ιστότοπων «συνιστά σαφώς μια εκστρατεία χειραγώγησης πληροφοριών σε ψηφιακές πλατφόρμες, στην οποία συμμετέχουν ξένοι παράγοντες, και ότι η εκστρατεία αυτή έχει ως στόχο να βλάψει τη Γαλλία και τα συμφέροντά της», ανέφερε τότε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές, Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι έπεσε θύμα φιλοκινεζικής εκστρατείας παραπληροφόρησης.

Η απειλή της διασποράς παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα και για άλλες χώρες της ΕΕ.

Τον Απρίλιο, η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έκλεισε τον φιλορωσικό ιστότοπο «Φωνή της Ευρώπης», ο οποίος χρηματοδοτείται από τον στενό σύμμαχο του Πούτιν, Βίκτωρ Μέντβεντσουκ. Ορισμένοι ευρωβουλευτές, ακόμα, φέρονται να πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε βίντεο και συζητήσεις που διοργάνωσε ο συγκεκριμένος ιστότοπος.

Ο Μπαρό επεσήμανε επιπλέον τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι εκστρατείες παραπληροφόρησης ενόψει των εκλογών, σημειώνοντας ότι «48 ώρες πριν» από τις εθνικές εκλογές της Σλοβακίας, «κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα μια ψευδής ηχογράφηση, η οποία ενέπλεκε έναν από τους υποψηφίους σε επιχείρηση νοθείας ψήφων. Ο εν λόγω υποψήφιος [τελικά] έχασε».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του στο Euractiv ότι η ρωσική επιρροή και παραπληροφόρηση είναι «ενεργή» σε όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε έναν οργανισμό εξειδικευμένο στον εντοπισμό ξένων ψηφιακών επιθέσεων, το VIGINUM.

Στις 11 Μαρτίου, η υπηρεσία παρακολούθησης των ψηφιακών δικαιωμάτων CNIL ανακοίνωσε ότι επαναδραστηριοποιεί το «εκλογικό παρατηρητήριο» της ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin