Image default
Ευρώπη

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ενδέχεται να επηρέασε τη θέση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, δήλωσε ο Λιθουανός ομόλογός του Γκιτάνας Ναουσέντα, καθώς τώρα αναμένεται και η τελική έγκριση του Κογκρέσου για το πακέτο στήριξης του Κιέβου ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα σχέδια του Ντούντα να συναντηθεί με τον Τραμπ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ προκάλεσαν διαμάχη στην Πολωνία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ήταν επιφυλακτικός, αλλά ήλπιζε ότι ο πρόεδρος θα «λάβει πολύ σταθερή θέση στο θέμα ότι (ο Τραμπ) τάσσεται ξεκάθαρα με τον δυτικό κόσμο, τη δημοκρατία και την Ευρώπη».

Από αυτή την άποψη, ο Ντούντα τα κατάφερε, δήλωσε ο Ναουσέντα.

«Ακούω τον τελευταίο καιρό για τη διαφορετική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ και την προθυμία των αμερικανικών αρχών να λάβουν τις απαραίτητες και πολυαναμενόμενες αποφάσεις. Πιστεύω ότι η επίσκεψη (του Ντούντα) και οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν θετικές, έφεραν θετικό αποτέλεσμα και είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό το επίτευγμα του Αντρέι Ντούντα», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος, όπως αναφέρει το Lrt.lt.

Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα για την Ουκρανία, ενώ δεν ήταν υπέρ της δαπάνης των άλλων δισεκατομμυρίων για στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, ούτε και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του στο Κογκρέσο.

Ωστόσο, μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Ντούντα, ο Τραμπ αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι η επιβίωση της Ουκρανίας είναι σημαντική για τις ΗΠΑ.

«Όπως όλοι συμφωνούν, η επιβίωση και η δύναμη της Ουκρανίας θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σημαντική για την Ευρώπη από ό,τι για εμάς, αλλά είναι σημαντική και για εμάς! ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥ ΕΥΡΩΠΗ!» ανέφερε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

«Ήταν μια φιλική συνάντηση με ωραία ατμόσφαιρα», ανέφερε ο Ντούντα περιγράφοντας τις συνομιλίες που είχε την Τετάρτη με τον Τραμπ.

«Είναι φίλος μου και περάσαμε τέσσερα υπέροχα χρόνια μαζί», είπε, αναφερόμενος στην περίοδο μεταξύ 2016 και 2020, όταν τόσο ο Ντούντα όσο και ο Τραμπ ήταν ηγέτες των αντίστοιχων κρατών τους.

Ο Ντούντα θαυμάζει εδώ και καιρό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και είναι ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες με τις καλύτερες σχέσεις μαζί του. Κάποτε μάλιστα πρότεινε να ονομάσει μια στρατιωτική βάση στη χώρα του «Fort Trump».

«Κάνει φανταστική δουλειά. Ο λαός της Πολωνίας τον αγαπάει, πραγματικά τον αγαπάει», δήλωσε ο Ντούντα για τον Τραμπ, όπως αναφέρει το Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (PAP).

Το Σάββατο, σε μια σπάνια επίδειξη διακομματικής ενότητας, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία που είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε για τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για τη χώρα του, λέγοντας ότι η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια θα «σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές».

Αξιωματούχοι από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της χαιρέτισαν επίσης την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ουκρανία.

«Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα όπλα που της παρέχουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να καταστρέψει τις ρωσικές πολεμικές δυνατότητες. Αυτό μας κάνει όλους πιο ασφαλείς, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική», έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο X.

«Καλύτερα αργά παρά πολύ αργά. Και ελπίζω να μην είναι πολύ αργά για την Ουκρανία», έγραψε ο Τουσκ στο Χ, ευχαριστώντας επίσης τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin