Image default
Ευρώπη

Ρωσία: Διαφωνίες για τη νομισματική πολιτική και στη μέση ο πληθωρισμός

Στην επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα στρέφεται για καλά νέα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος όπως αναφέρει δημοσίευμα του - πιέζει για πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και μια πιο χαλαρή στάση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή. Μετά από ένα απότομο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, μείωσε τελευταία φορά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο κι έπειτα υιοθετήσει μια στάση σταθερών επιτοκίων.

Με την ευκαιρία της συνεδρίασης, Ρώσοι αξιωματούχοι  επιθυμούν να προβεί σε μια σαφέστερη δέσμευση ότι τα επιτόκια ενδέχεται να μειωθούν αργότερα φέτος, αναφέρουν στο - με άτομα με γνώση του θέματος που αναφέρουν ότι εξελίσσεται μια ασυνήθιστη διαμάχη μέσα στην οικονομική ομάδα.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του πρακτορείου, η Ελβίρα Ναμπιουλίνα και οι συνεργάτες της δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι είναι πρόθυμοι να δώσουν σήμα για επικείμενη χαλάρωση λόγω των κινδύνων υψηλότερου πληθωρισμού, και αντίθετα είναι πιθανό να υποδείξουν ότι τα επιτόκια έχουν μικρά περιθώρια πτώσης.

Το επιχείρημα είναι ότι ο βραδύτερος πληθωρισμός στη Ρωσία μπορεί να είναι προσωρινός και η οικονομική κατάσταση μπορεί να είναι πολύ ασταθής για να επιτρέψει πιο ακριβείς προβλέψεις.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ομόφωνα ότι την Παρασκευή το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο 7,5% για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Από την άλλη, είναι πρόθυμοι να διατυπώσουν βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομία.

Το διακύβευμα σε αυτή τη διαμάχη είναι η κατεύθυνση της πολιτικής σε μια εποχή που η πτώση των εσόδων από το πετρέλαιο και τις αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, σημειώνει το πρακτορείο υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική οικονομία οδεύει προς τα πρώτα συνεχόμενα χρόνια συρρίκνωσης αυτού του αιώνα.

Με την Ναμπιουλίνα επικεφαλής από το 2013, η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να λειτουργεί με υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας. Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας είναι ο βασικός αρχιτέκτονας των πολιτικών που συγκράτησαν τη ρωσική οικονομία ενόψει των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.  Αν και προσπάθησε να παραιτηθεί μετά την εισβολή, ο Πούτιν την πρότεινε για μια νέα πενταετή θητεία λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου.

Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν, ωστόσο, επικρίνει την κεντρική τράπεζα για κακή διαχείριση των προσδοκιών της αγοράς και τις προβλέψεις που θεωρούν υπερβολικά απαισιόδοξες που συνήθως αποδεικνύονται πολύ ανησυχητικές, αναφέρουν οι πηγές του -.

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η οικονομία δεν δημιουργεί πιέσεις στις τιμές. Για να στοιχειοθετήσει την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν πιέσεις στο κόστος, η ρωσική κυβέρνηση επικαλείται εναλλακτικά μέτρα όπως ο διάμεσος πληθωρισμός, ο οποίος φιλτράρει τις ακραίες κινήσεις των τιμών και είναι γύρω στο μηδέν από τον Μάιο μετά από μια άνοδο που ακολούθησε τους πρώτους γύρους κυρώσεων.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin