Image default
Ευρώπη

Ντόντικ: Απλά αναμένει την κατάλληλη στιγμή για την απόσχιση από τη Βοσνία

Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του να αποσπάσει το σερβικό μισό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τη Σερβική Δημοκρατία, από τη χώρα, αλλά απλώς περιμένει την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε την Κυριακή, προειδοποιώντας ότι στο μεταξύ θα συνεχίσει να εμποδίζει τους κεντρικούς θεσμούς.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Σέρβοι περιμένουν τον χρόνο τους. Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια σύγχυση από τα δικά της προβλήματα και προσεύχομαι στον Θεό να επιστρέψει ο Τραμπ στην εξουσία στην Αμερική», δήλωσε ο Ντόντικ σε μια τελετή για τον εορτασμό μιας επιχείρησης του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας που εξασφάλισε έναν διάδρομο που συνέδεε την Σερβική Δημοκρατία με τη γειτονική Σερβία το 1992.

«Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε το ότι η Σερβική Δημοκρατία είναι αυτό που ήταν στις 9 Ιανουαρίου 1992», είπε, αναφερόμενος στην ημερομηνία κατά την οποία οι τοπικοί Σέρβοι, αρνούμενοι να αποδεχθούν την ανεξαρτησία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από τη Γιουγκοσλαβία, ανακήρυξαν τη δική τους δημοκρατία, τη Σερβική Δημοκρατία, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη χώρα.

Η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον του 1995 που έθεσε τέρμα στον πόλεμο, δημιούργησε τη χώρα ως μια χαλαρή ένωση δύο αυτόνομων οντοτήτων, της Σερβικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδίας Βοσνίων και Κροατών. Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, η χώρα παραμένει εξαιρετικά δυσλειτουργική, με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση και παρατεταμένη δυσπιστία μεταξύ των τριών κύριων εθνοτικών ομάδων.

«Δημιουργήσαμε αυτή τη δημοκρατία ως δικό μας κράτος και αυτό χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Ντόντικ, προσθέτοντας ότι «εμείς στη Σερβική Δημοκρατία υποφέρουμε μέσα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όλα αυτά τα χρόνια. Η επιτυχία του κράτους μας έγκειται στο να σταματήσει η μεταφορά [της εξουσίας] στο επίπεδο της Β-Ε».

Ο Ντόντικ, στον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις για υπονόμευση των ειρηνευτικών προσπαθειών και του κράτους δικαίου, έχει επανειλημμένα απειλήσει με απόσχιση, αλλά δεν έχει κάνει ποτέ συγκεκριμένα βήματα. Τον Μάιο, κάλεσε για ειρηνική διάσπαση της Β-Ε, χαρακτηρίζοντάς την μη βιώσιμη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η συνέλευση των Σέρβων της Βοσνίας ψήφισε την απόσυρση των εκπροσώπους των Σέρβων από τις ένοπλες δυνάμεις, το φορολογικό σύστημα και το δικαστικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, η σερβική κυβέρνηση ανέβαλε κατά έξι μήνες την αποχώρηση, φοβούμενη άμεσες διεθνείς αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων.

Σχετικα αρθρα

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin