Image default
Ευρώπη

Οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας σε ένα μεταβαλλόμενο στρατηγικό περιβάλλον

Οι σχέσεις της Ινδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν οικοδομηθεί όλα αυτά τα χρόνια με βάση τις αρχές της συνεργασίας, των κοινών αξιών και του κοινού ενδιαφέροντος για την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Αυτό τους καθιστά φυσικούς εταίρους καθώς και παράγοντες σταθερότητας στη σημερινή παγκόσμια τάξη. Μαζί, είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα δυναμικό μέλλον για τα 1,8 δισεκατομμύρια των ανθρώπων τους, καθώς διαθέτουν εργαλεία και μηχανισμούς για να οικοδομήσουν μια σχέση που θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται τις επόμενες δεκαετίες. Η σχέση αυτή είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας των διεθνών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης του διεθνούς εμπορικού συστήματος. Σε ένα ταχέως εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον, η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας δεν αφορά μόνο το εμπόριο και τη γεωπολιτική, αλλά και το μέλλον που θα έχουν οι δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Σουνίλ Πρασάντ είναι γενικός γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ευρώπης-Ινδίας.

Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι για την ΕΕ και την Ινδία και η στενότερη ευθυγράμμιση των συμφερόντων και η ευρύτερη χρήση των εργαλείων της διπλωματίας θα συμβάλουν στην ενίσχυση μιας καλύτερης σχέσης ΕΕ-Ινδίας σε μια εποχή που το διεθνές σύστημα υφίσταται ραγδαίες αλλαγές. Πέρα από την καθιερωμένη εμπορική και οικονομική ατζέντα, πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω την ικανότητά τους να συνεργάζονται σε θέματα όπως η τρομοκρατία, η προώθηση της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Πόλεμος στην Ουκρανία – μια κοινή ανησυχία

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει την υφιστάμενη παγκόσμια τάξη και αναδιαμορφώνει μια νέα παγκόσμια τάξη με αφάνταστες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές συνέπειες για την ασφάλεια όλων των χωρών. Η νέα αυτή κατάσταση αναδιαμορφώνει επίσης τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, την παραγωγή, τη διανομή και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η στάση της Ινδίας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να απογοήτευσε την ΕΕ, αλλά πρέπει να εκτιμήσει κανείς πώς η λεπτή διπλωματία της Ινδίας βοήθησε στην αποτροπή ενός μονοπολικού κέντρου βάρους στη διεθνή πολιτική. Η θέση της Ινδίας ήταν πάντα ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Η Ινδία ενδιαφέρεται περισσότερο για τις στρατηγικές εξελίξεις στην άμεση γειτονιά της. Το πρόβλημα με την Ευρώπη είναι ότι παρουσίασε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πόλεμο εναντίον όλων, κλείνοντας έτσι τις πόρτες της διπλωματίας. Όπως λένε πολλοί ανώτεροι εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν τα πράγματα, η Ευρώπη πρέπει να βγει από τη νοοτροπία ότι τα προβλήματα της Ευρώπης είναι προβλήματα του κόσμου, αλλά τα προβλήματα του κόσμου δεν είναι προβλήματα της Ευρώπης. Μόνο αν η Ευρώπη βγει από αυτή τη νοοτροπία, θα συνειδητοποιήσει τις νέες οικονομικές, κοινωνικές και ασφαλιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες πέρα από τις ευρωπαϊκές ακτές.

Νέοι δρόμοι για τη σύναψη ΣΕΣ

Η ΕΕ και η Ινδία ανακαλύπτουν εκ νέου νέους δρόμους για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ελεύθερο εμπόριο. Η διμερής συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (BTIA) έχει στρατηγική σημασία για την ΕΕ και την Ινδία. Είναι επίσης μια γεωπολιτική ευκαιρία για την ειρήνη και την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό και μια γεωοικονομική ευκαιρία για το άνοιγμα νέων τομέων οικονομικής συνεργασίας. Καθώς η δυναμική της παγκόσμιας ισχύος μετατοπίζεται, είναι σημαντικό η ΕΕ και η Ινδία να διεκδικήσουν το ρόλο τους στην αναδυόμενη πολυπολική παγκόσμια τάξη με στενότερη οικονομική συνεργασία. Εάν η ΕΕ και η Ινδία θεωρήσουν τη διαπραγμάτευση της ΣΕΣ ως ζήτημα στρατηγικού και οικονομικού επείγοντος, αυτό θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για τη ΣΕΣ. Η διαπραγμάτευση μιας επιτυχημένης εμπορικής συμφωνίας, η οποία θα επηρεάσει τη ζωή περισσότερων από 1,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είναι μια πολύπλοκη και περίπλοκη άσκηση και απαιτεί μια οραματική προσέγγιση, όπου η «ακαμψία» δεν έχει θέση και ο «συμβιβασμός» γίνεται το μάντρα του διαπραγματευτικού μηχανισμού. Είναι επίσης σημαντικό η ΕΕ να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ της Ινδίας και της Βρετανίας και το πώς οι δύο χώρες πρόκειται να οριστικοποιήσουν το πλαίσιο της ΣΕΣ έως τον Οκτώβριο.

Η συμμετοχή της Ινδίας στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ

Η επαρκής ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μεταβατικές και προσαρμοστικές πολιτικές και είναι σημαντικό για την ΕΕ και την Ινδία να επανασχεδιάσουν την υφιστάμενη συνεργασία τους. Η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία προσφέρει μια σαφή και δεσμευτική δέσμευση για την κλιματική δράση, ξεπερνώντας έτσι το δίλημμα που είναι συνυφασμένο με τις κλιματικές μεταβάσεις. Με αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία, η ΕΕ μπορεί να διαμορφώσει νέους τύπους διπλωματίας και να δώσει κίνητρα για κλιματική δράση σε όλο τον κόσμο με αξιοπιστία. Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ αποτελεί μια ευκαιρία για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ινδίας και την προώθηση των μεταξύ τους δεσμών σε τομείς που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί επαρκώς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι καθαρές τεχνολογίες, η ενισχυμένη συνεργασία για την ανάπτυξη και τη μεταφορά τεχνολογίας, η αύξηση των επενδύσεων σε τομείς που ανατέλλουν, η ανταλλαγή γνώσεων και η καθαρότερη χρηματοδότηση. Καθώς η Ινδία στοχεύει να γίνει μια καθαρή μηδενική οικονομία έως το 2070 και έχει θέσει ως στόχο την εγκατάσταση μη ορυκτής ενεργειακής ισχύος 500 GW έως το 2030, η Ινδία δεν έχει την πολυτέλεια να μην είναι μέρος αυτής της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής προόδου. Αυτή η νέα δυναμική στη σχέση της Ινδίας με την ΕΕ επεκτείνεται πέρα από το εμπόριο στον σημερινό κόσμο.

Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας

Ο σχηματισμός του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας πραγματοποιείται σε μια κομβική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας. Το ΣΕΤ θα παρέχει την πολιτική καθοδήγηση και την απαραίτητη δομή για τη λειτουργική εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων και θα υποβάλλει εκθέσεις στο πολιτικό επίπεδο για να διασφαλίσει την εφαρμογή και τη συνέχεια σε τομείς που είναι σημαντικοί για τη βιώσιμη πρόοδο των οικονομιών της Ευρώπης και της Ινδίας. Θα συμβάλει στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και στην αξιοποίηση της σχέσης για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της Κίνας.

Η ΣΕΣ θα συμβάλει καθοριστικά στο συντονισμό των προσεγγίσεων της ΕΕ και της Ινδίας σε βασικά ζητήματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα ενθαρρύνει τη διάδοση των δημοκρατικών και προσανατολισμένων στην αγορά αξιών. Το Συμβούλιο, μέσω των ομάδων εργασίας του, θα βοηθήσει την ΕΕ και την Ινδία να επιλύσουν ζητήματα σχετικά με τους δασμούς και να καταπολεμήσουν τις μη αγοραίες, στρεβλωτικές για το εμπόριο πρακτικές στις διαπραγματεύσεις τους για το ελεύθερο εμπόριο. Αυτός ο μηχανισμός στρατηγικού συντονισμού προσφέρει στις δύο πλευρές τη δυνατότητα να εργαστούν σε τομείς όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική μοντελοποίηση και η τεχνολογία που σχετίζεται με την υγεία. Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει επίσης τη συνεργασία με την επέκταση της πρόσβασης σε ψηφιακά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα διασφαλίσει κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού, όπως οι ημιαγωγοί. Κρίσιμοι τομείς συνεργασίας που θα είναι σημαντικοί είναι τα αναδυόμενα τεχνολογικά πρότυπα, οι στόχοι για το κλίμα και την καθαρή τεχνολογία, η ανταγωνιστικότητα και η κατάχρηση της τεχνολογίας που απειλεί την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από πολλές απόψεις, η δημιουργία της ΣΕΣ αποτελεί αναγνώριση της αυξανόμενης πολιτικής σημασίας της Ινδίας σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο στρατηγικό περιβάλλον, αλλά η πρόκληση για την Ινδία θα είναι να αξιοποιήσει αυτή την αξία με οικονομικούς όρους.

ΕΕ και Ινδο-Ειρηνικός

Καθώς η ΕΕ επιδιώκει να εμπλακεί βαθύτερα στον Ινδο-Ειρηνικό, η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης με την Ινδία θα είναι ζωτικής σημασίας. Με την άνοδο της Κίνας, η ΕΕ χρειάζεται μια ισχυρή συμμαχία και ένα οχυρό στην αρχιτεκτονική ασφάλειας του Ινδο-Ειρηνικού. Επίσης, η ταχύτητα με την οποία η ΕΕ αναδιαμορφώνει την ατζέντα της στον Ινδο-Ειρηνικό μιλάει για τη συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο η Κίνα στοχεύει να αυξήσει την υπεροχή της εντός της καθιερωμένης παγκόσμιας τάξης, και ακόμη και να την αναθεωρήσει ριζικά. Ως εκ τούτου, ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Ευρώπης προς την Ινδία στον Ινδο-Ειρηνικό και η προτεραιότητα της Ινδίας προς τη διατήρηση της στρατηγικής της αυτονομίας με την Ευρώπη θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης.

Παρά τις παραπάνω προκλήσεις, η αυξανόμενη πραγματικότητα στη σχέση ΕΕ-Ινδίας προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα θεμέλιο αμοιβαίου οφέλους, αλλά μάλλον μια ισχυρή δέσμευση για την ενίσχυση μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η δημοκρατία αποτελεί επίσης πεδίο των στρατηγικών τους σχέσεων και συνεργαζόμενες μπορούν να αλλάξουν συλλογικά τη γεωπολιτική και οικονομική δυναμική της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Καθώς η Ινδία γιορτάζει τα εβδομήντα πέντε χρόνια από την ανεξαρτησία της, οι εορτασμοί με την ονομασία «Azadi Ka Amrit Mahotsav» είναι μια αφιέρωση προς τους ανθρώπους της χώρας που συνέβαλαν καθοριστικά στο να φτάσει η Ινδία ως εδώ στο εξελικτικό της ταξίδι και έχουν μέσα τους τη δύναμη και το δυναμικό να προωθήσουν τα όνειρα κάθε Ινδού, με καταλύτη το πνεύμα του Atmanirbhar Bharat (Αυτοδύναμη Ινδία). Επίσης, καθώς η ΕΕ και η Ινδία γιορτάζουν τα εξήντα χρόνια των διμερών τους σχέσεων, πρόκειται για μια «καθοριστική στιγμή» στις σχέσεις τους, η οποία θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων Ινδίας-ΕΕ. Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να μετασχηματιστούν και την ετοιμότητά τους να μοιραστούν τις αξίες και το ήθος τους.

Σχετικα αρθρα

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin