Image default
Ευρώπη

Βόρεια Μακεδονία: «Αντισυνταγματικό» ένα δημοψήφισμα για την ακύρωση συμφωνίας με τη Βουλγαρία

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης της Βόρειας Μακεδονίας, Talat Xhaferi, απέρριψε την πρωτοβουλία του κόμματος της μακεδονικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE να οργανώσει δημοψήφισμα για την ακύρωση της συμφωνίας με τη Βουλγαρία.

Μέσω ανακοίνωσης, ο Xhaferi δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για δημοψήφισμα «δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.»

Σύμφωνα με τον Xhaferi, οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν επικυρωθεί αποτελούν μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης και δεν μπορούν να αλλάξουν με νόμο.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, το VMRO DPMNE κατέθεσε την πρωτοβουλία για δημοψήφισμα επειδή η συμφωνία με τη Βουλγαρία είναι αντεθνική και αντικρατική, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, το κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εάν συγκεντρωθούν 150.000 υπογραφές.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξουν ακόμη βουλευτές με εθνική συνείδηση που θα δώσουν στήριξη στην πρωτοβουλία, διότι στο τέλος της ημέρας, αν αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι εντάξει, πηγαίνει στην ολομέλεια, όπου οι βουλευτές πρέπει να δηλώσουν την κανονικότητα ή μη», δήλωσε ο Nikolla Micevski, βουλευτής του VMRO DPMNE.

Το κυβερνών κόμμα, SDSM υποστηρίζει την ιδέα του δημοψηφίσματος, καθώς είναι ένα καλό δημοκρατικό εργαλείο. Ωστόσο, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ταρακουνηθεί το καράβι μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

«Η διοργάνωση του δημοψηφίσματος είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα και εμείς, ως πλουραλιστική δημοκρατία και δημοκρατικό κράτος, είμαστε πάντα στην ίδια πλευρά, σεβόμενοι τις ευκαιρίες και τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων. Όμως, νομίζω ότι σε περιόδους κρίσης, σε περιόδους δύσκολης οικονομικής και ενεργειακής κατάστασης στην Ευρώπη, στον κόσμο και στη χώρα μας, αυτές είναι υπερβολικές πρωτοβουλίες και οπισθοδρομικές διαδικασίες, οι οποίες επιστρέφουν τη χώρα σε κάποιες σκοτεινές, απομονωτικές εποχές». τόνισε ο Martin Kostovski, βουλευτής του SDSM.

Πριν από την επίσημη έναρξη των συνομιλιών ένταξης στην Ένωση, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμα ώστε να συμπεριλάβει στο προοίμιο τη βουλγαρική μειονότητα. Αλλά η τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να γίνει μόνο με τα δύο τρίτα των ψήφων, κάτι που δεν έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σχετικα αρθρα

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin