Image default
Ευρώπη

Το προφίλ του νέου υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους

Ο Μπόρις Πιστόριους, σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, διορίστηκε ως νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας την Τρίτη (17 Ιανουαρίου), με την πρώτη του δοκιμασία – το Βερολίνο συζητά την προμήθεια βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία – να διαφαίνεται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ παραιτήθηκε τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού αντιμετώπιζε αυξανόμενες πιέσεις για να επιτρέψει στους συμμάχους της να στείλουν γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, στην αρχή μιας εβδομάδας που είναι πιθανό να είναι κομβικής σημασίας για τα δυτικά σχέδια περαιτέρω εξοπλισμού της Ουκρανίας.

Η Λάμπρεχτ έχει επίσης επικριθεί για τις καθυστερήσεις της μεταρρύθμισης της Bundeswehr, την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει κηρύξει προτεραιότητα, με την πρόταση μεταρρύθμισης της να λέγεται ότι στερείται ουσίας.

«Ο Πιστόριους είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος πολιτικός που έχει διοικητική εμπειρία, ασχολείται εδώ και χρόνια με την πολιτική ασφαλείας και, με την ικανότητά του, τη διεκδικητικότητά του και τη μεγάλη του καρδιά, είναι ακριβώς το κατάλληλο πρόσωπο για να οδηγήσει την Bundeswehr σε αυτή την καμπή της εποχής», δήλωσε ο Σολτς την Τρίτη ανακοινώνοντας τον διορισμό.

«Αιφνιδιαστική επιλογή»

Ωστόσο, η επιλογή του Πιστόριους, ο οποίος είναι σχετικά άγνωστος στη Γερμανία, αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς στους κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου.

Νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει τα ονόματα πολλών άλλων υψηλόβαθμων έμπιστων του Σολτς: δίπλα στον υπουργό Καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιτ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, ο εν ενεργεία υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ και η κοινοβουλευτική επίτροπος για τις Ένοπλες Δυνάμεις Εύα Χογκλ φέρονται να είχαν εξεταστεί.

Από το 2013, ο Πιστόριους ασχολείται με την εσωτερική ασφάλεια, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τη μετανάστευση και τον αθλητισμό στην κυβέρνηση του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας υπό την ηγεσία του SPD, διαθέτοντας εμπειρία στη διεύθυνση ενός υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα, συγκρούστηκε με την τότε επικεφαλής του κόμματος SPD Σάσκια Έσκεν σχετικά με τις κατηγορίες για ρατσισμό στις δυνάμεις ασφαλείας της Γερμανίας, υπερασπιζόμενος τις δυνάμεις αυτές από αυτό που αποκάλεσε «αδικαιολόγητη γενική καχυποψία».

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, απέκτησε αναγνωρισιμότητα μόνο μετά την υποψηφιότητά του για την προεδρία του SPD το 2019, η οποία τελικά απέβη ανεπιτυχής.

Ταραγμένα νερά μπροστά του

Ο Πιστόριους θεωρείται σκληροπυρηνικός όσον αφορά την εσωτερική πολιτική ασφαλείας και έγινε πρωτοσέλιδο για την καταστολή των ισλαμιστών φονταμενταλιστών στο κρατίδιό του. Ωστόσο, ελάχιστα είναι γνωστά για τη θέση του όσον αφορά την άμυνα, δεδομένου ότι είχε μικρή προηγούμενη εμπειρία στον τομέα αυτό.

«Ο Πιστόριους είναι μια εκπληκτική επιλογή», δήλωσε στο t-online η πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Bundestag, Μαρί-Άγκνες Στράκ Ζίμερμαν (FDP).

«Δεν θα λάβει περίοδο χάριτος λόγω της δραματικής διεθνούς κατάστασης και της κατάστασης της Bundeswehr», πρόσθεσε.

Η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή για την αμυντική της πολιτική. Σε απάντηση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ο Σολτς ανακοίνωσε μια αλλαγή παραδείγματος στη γερμανική πολιτική ασφαλείας, που ονομάστηκε Zeitenwende, η οποία συνεπάγεται έναν προϋπολογισμό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επαναφέρει την παραμελημένη εδώ και καιρό Bundeswehr σε τροχιά.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας καθυστερεί πιο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Η αντιπολίτευση επέκρινε την επιλογή προσωπικού του Σολτς, λέγοντας ότι ο Πιστόριους μπορεί να μην ανταποκρίνεται στο σημερινό καθήκον λόγω της έλλειψης εμπειρίας του.

Ο αντιπρόεδρος του συντηρητικού CDU, Γιόχαν Βάντερπουλ, δήλωσε στο dpa ότι «ο καγκελάριος δείχνει ότι δεν παίρνει στα σοβαρά το δικό του Zeitenwende».

«Για άλλη μια φορά, η τεχνογνωσία και η εμπειρία με την Bundeswehr δεν παίζουν ρόλο», πρόσθεσε.

Η συζήτηση σχετικά με την προμήθεια ή μη αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα αποτελέσει την πρώτη σημαντική δοκιμασία όταν η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας θα συνεδριάσει στο Ράμσταϊν στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Σολτς φρενάρει το θέμα εδώ και εβδομάδες, παρά την αυξανόμενη πίεση των συμμάχων προς το Βερολίνο να συναινέσει στην παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο. Είπε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή μόνο ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά σε συντονισμό «με τους φίλους και συμμάχους μας».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναμένεται στο Βερολίνο την Πέμπτη για να συζητήσει την αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στο Ραμστάιν.

Το ιστορικό της Λάμπρεχτ

Η Λάμπρεχτ δέχθηκε πυρά ως υπουργός Άμυνας πριν αναλάβει τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο του 2021, επειδή δεν είχε καμία εμπειρία στον αμυντικό τομέα.

Ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έγινε πρωτοσέλιδο όταν αρνήθηκε να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και αντί αυτού προσφέρθηκε να στείλει 5.000 κράνη – κάτι που ο Δήμαρχος του Κιέβου Βλάντιμιρ Κλίτσκο χαρακτήρισε τότε «αστείο».

Το περιστατικό ήταν μόνο το πρώτο από τα πολλά φάλτσα που ταλαιπωρούν το γερμανικό υπουργείο Άμυνας. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, έγινε γνωστό ότι είχε πάρει τον γιο της μαζί της σε ένα ταξίδι με ελικόπτερο της Bundeswehr, γεγονός που έστειλε τα ποσοστά δημοτικότητάς της στα τάρταρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, το 77% των Γερμανών επιθυμούσε την παραίτησή της, το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής για υπουργό Άμυνας που έχει ποτέ μετρηθεί.

Η Λάμπρεχτ επέρριψε την ευθύνη για την κακή δημόσια εικόνα της κυρίως στα μέσα ενημέρωσης.

«Η πολύμηνη επικέντρωση των μέσων ενημέρωσης στο πρόσωπό μου δεν επιτρέπει την τεκμηριωμένη αναφορά και συζήτηση σχετικά με τους στρατιώτες, την Bundeswehr και τις αποφάσεις πολιτικής ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών της Γερμανίας», ανέφερε η Λάμπρεχτ στη δήλωση παραίτησής της.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin