Image default
Ευρώπη

Εσωτερικές πιέσεις εναντίον της αυστριακής ουδετερότητας

Ενενήντα εμπειρογνώμονες και γνωστές προσωπικότητες ζήτησαν σε ανοιχτή επιστολή τους τον επαναπροσανατολισμό της αυστριακής πολιτικής ασφάλειας της Αυστρίας, επικρίνοντας το γεγονός ότι η Βιέννη παραμένει ουδέτερη ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ήδη από τον Μάιο του περασμένου έτους, 40 εμπειρογνώμονες ζήτησαν να επανεξεταστεί η πολιτική ασφάλειας της χώρας, σε ανοιχτή επιστολή τους προς την αυστριακή κυβέρνηση.

Τώρα έδωσαν συνέχεια με μια δεύτερη επιστολή, καθώς κανένα από τα αιτήματά τους δεν θα είχε υλοποιηθεί, με τον Αυστριακό πολιτικό και πρώτο αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ) να είναι μεταξύ των 90 υπογραφόντων.

Επικρίνουν συγκεκριμένα ότι θα παραμεληθούν σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της Αυστρίας, της Ευρώπης και της διεθνούς τάξης, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και επιφυλακτικές προς τη Ρωσία χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία θα παραδώσουν «όπλα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ» στην Ουκρανία.

«Την ίδια στιγμή, η Αυστρία ενεργεί σαν ο κόσμος να είχε σταματήσει στις 23 Φεβρουαρίου 2022», αναφέρει η επιστολή. «Πολλοί Αυστριακοί φαίνεται να εξακολουθούν να πιστεύουν ή να ελπίζουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά για τη χώρα μας, ότι μπορούμε να μείνουμε έξω από όλες τις στρατιωτικές συγκρούσεις και να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας στο ορατό μέλλον».

Οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2027 που αποφασίστηκαν πρόσφατα δεν θα λύσουν κανένα από τα στρατηγικά ζητήματα, καθώς οι αυστριακές ένοπλες δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να είναι «ανέτοιμες να υπερασπιστούν σοβαρά την πατρίδα και να συμπαρασταθούν σε άλλα κράτη της ΕΕ, όπως πραγματικά έχουν υποσχεθεί», σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ζητούν επίσης καλύτερο εξοπλισμό των αυστριακών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η ουδετερότητα δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης

Για τον κομματικό συνάδελφο του Κάρας, τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, η συζήτηση για την ουδετερότητα θεωρείται εδώ και καιρό τελειωμένη.

«Η Αυστρία ήταν ουδέτερη, η Αυστρία είναι ουδέτερη, η Αυστρία θα παραμείνει ουδέτερη», δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι το γεγονός δεν θα τεθεί καν προς συζήτηση.

Η ουδετερότητα της Αυστρίας είναι κατοχυρωμένη στο αυστριακό σύνταγμα και αποτελεί μέρος της ταυτότητας της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στο παρελθόν είχε μια μάλλον φιλική προς τη Ρωσία στάση. Τον Απρίλιο, ο Νεχάμερ επισκέφθηκε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, μια κίνηση που επικρίθηκε έντονα από άλλους πολιτικούς.

Η Αυστριακή υπουργός Άμυνας Κλαούντια Τάνερ τόνισε ότι η Αυστρία έχει υποστηρίξει όλες τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ενώ είμαστε στρατιωτικά ουδέτεροι σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νομικούς μας κανονισμούς, σίγουρα δεν είμαστε πολιτικά ουδέτεροι όταν πρόκειται για την Ουκρανία», δήλωσε η ίδια στη EURACTIV σε αποκλειστική συνέντευξη.

Σχετικα αρθρα

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin