Image default
Ευρώπη

Σκάνδαλο διαφθοράς προκαλεί τριγμούς στην Ισπανία ενόψει εκλογών

Σκάνδαλο διαφθοράς στα Κανάρια Νησιά, στο οποίο εμπλέκονται μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιχειρηματίες και πρώην μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, συγκλονίζει την ισπανική πολιτική σκηνή μόλις τρεις μήνες πριν από τις κρίσιμες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Η αποκαλούμενη «υπόθεση Mediador» (caso Mediador) προκαλεί αναταραχή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE/S&D) καθώς επεξεργάζεται την επίσημη απάντηση του στην υπόθεση ενός σοσιαλιστή ευρωβουλευτή, που αποπέμφθηκε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόχος του εγκληματικού δικτύου ήταν να επιτύχει καλύτερες συμφωνίες σε ισπανικούς δημόσιους διαγωνισμούς και συμβάσεις, να επωφεληθεί από χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ και να αποφύγει κυρώσεις.

Πηγές του PSOE στο νησί των Καναρίων Νήσων έκαναν λόγο την Τετάρτη για «ντροπή», «πόνο» και «οργή» για τα γεγονότα αυτά. Ωστόσο, ορισμένες πηγές του PSOE αμφιβάλλουν για το κατά πόσον η αποπομπή του ευρωβουλευτή θα είναι αρκετή ώστε να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος για το κόμμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 28ης Μαΐου.

Ο Borja Sémper, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης PP (ΕΛΚ), κάλεσε το PSOE να διαλευκάνει την υπόθεση και να διευκρινίσει αν αληθεύει ότι, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, «περίπου 15 έως 20 ευρωβουλευτές του PSOE θα μπορούσαν να εμπλέκονται» στην υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, το τοπικό παράρτημα του PP στα Κανάρια Νησιά ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστεί στην έρευνα ως κατήγορος.

Επιπλέον, το PP την Τετάρτη κάλεσε το PSOE να συστήσει κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ανέφερε το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το PP ζήτησε επίσης να εμφανιστεί ενώπιον της Γερουσίας η υπουργός Οικονομίας Nadia Calviño (PSOE/S&D) με την ιδιότητά της ως πρόεδρος ενός ιδρύματος που φέρεται να ενέκρινε συμβάσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η ισπανική δικαιοσύνη ερευνούσε την υπόθεση Mediador για πάνω από ένα χρόνο.

Η υπόθεση διαφθοράς πήρε το όνομά της από τον επιχειρηματία Marco Antonio Navarro, ο οποίος λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των μελών του PSOE που ήταν επικεφαλής της οργάνωσης και άλλων Ισπανών επιχειρηματιών.

Στις 14 Φεβρουαρίου συνελήφθησαν αρκετοί από τους εμπλεκόμενους, μεταξύ άλλων ο στρατηγός εν αποστρατεία της Πολιτοφυλακής των Κανάριων Νήσων Francisco Espinosa Navas.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Καναρίων Νήσων (TSJC) απήγγειλε κατηγορίες για δωροδοκία, αθέμιτη άσκηση επιρροής, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραποίηση εγγράφων και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η ίδια η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της Guardia Civil είχε υποδείξει τον Espinosa Navas ως αποδέκτη δωροδοκιών από τοπικούς επιχειρηματίες, ανέφερε το Canarias 7.

Ο Juan Bernardo Fuentes Curbelo, πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, κατηγορήθηκε ως επικεφαλής της οργάνωσης.

Ο Fuentes Curbelo απαίτησε μια πρώτη πληρωμή 5.000 ευρώ από τους επιχειρηματίες για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για λογαριασμό τους.

Προκειμένου να εισάγει τους επιχειρηματίες στο εγκληματικό δίκτυο, φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως ευρωβουλευτής και να οργάνωσε επισκέψεις στο ισπανικό κοινοβούλιο και στο γραφείο του Espinosa στο αρχηγείο της Πολιτικής Φρουράς στη Μαδρίτη.

Επιπλέον, διοργάνωνε γεύματα και πάρτι σε πολυτελή εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα της Μαδρίτης, καθώς και στο ξενοδοχείο Victoria της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου διέμενε εβδομαδιαίως για να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της Κάτω Βουλής.

Τα έξοδα πληρώνονταν από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, στο πλαίσιο αυτών των επαφών, έκαναν πληρωμές σε μετρητά στον ευρωβουλευτή, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της αστυνομικής έρευνας, όπως μετέδωσε το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου στην Ισπανία, ενώ οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Jourová: Υπό απειλή η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία

admin