Image default
Ευρώπη

Credit Suisse – UBS: Ο μόνος μεγάλος κερδισμένος και οι πολλοί χαμένοι

«Η UBS Group AG αναδεικνύεται ως ένας σπάνιος νικητής στην κρίση της Credit Suisse Group AG μετά από μια ιστορική συμφωνία με κυβερνητική διαμεσολάβηση που περιέχει μια σειρά από χρηματοοικονομικά “αμορτισέρ”». Με αυτό το σχόλιο το - δίνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την εικόνα για το deal των 3,3 δισ. δολαρίων που είχε ως στόχο να καθησυχάσει τις αγορές – χωρίς όμως να φαίνεται προς το παρόν να πετυχαίνει. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο παρουσιάζει λοιπόν τον μεγάλο νικητή και τους ηττημένους της συμφωνίας.

Ο Νικητής

Ραλφ Χάμερς

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS θα δει τον πλούτο και τα επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας να εκτοξεύονται στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια και έλαβε ειδική απαλλαγή για να διατηρήσει την κερδοφόρα ελβετική μονάδα της Credit Suisse που πολλοί αναλυτές είπαν ότι άξιζε περισσότερο από το τριπλάσιο από ό,τι πλήρωσε η UBS για ολόκληρη την εταιρεία.

Ο Ραλφ Χάμερς, πρώην στέλεχος της ING Groep NV, και η ομάδα του θα έχουν πολλή δουλειά καθώς εξετάζουν ποιες επιχειρήσεις και άτομα να διατηρήσουν, να αλλάξουν ή να διώξουν. Αλλά θα έχει 56 δισεκατομμύρια φράγκα στη διάθεσή του από την κεντρική τράπεζα για να βοηθήσει στην κάλυψη τυχόν διαγραφών ενεργητικού, καθώς και 9 δισεκατομμύρια φράγκα σε εγγυήσεις από την ελβετική κυβέρνηση για να αναλάβει ορισμένες ζημίες.

Ενώ η UBS θα αναστείλει προς το παρόν τις επαναγορές μετοχών, εξακολουθεί να δεσμεύεται για την καταβολή των μερισμάτων.

Οι (πολλοί) χαμένοι

Οι Άραβες

Όταν η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας έλεγε «όχι, σε καμία περίπτωση» για το ενδεχόμενο νέας κεφαλαιακής ένεσης στην Credit Suisse μάλλον δεν περίμενε ότι θα πυροδοτήσει ένα τσουνάμι εξελίξεων, από τις οποίες βγαίνει και αυτή χαμένη. Έχει χάσει 1,1 δισεκατομμύρια φράγκα σε λιγότερο από 15 εβδομάδες από όταν ολοκλήρωσε την αγορά του μερίδιού του στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Credit Suisse. Ο πόνος της Επενδυτικής Αρχής του Κατάρ είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού είχε επενδύσει ήρθε σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς επένδυσε για πρώτη φορά στην τελευταία οικονομική κρίση, αλλά πιθανότατα έχασε ακόμη μεγαλύτερο ποσό. Εκτός από το ότι ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος της τράπεζας, είχε στο παρελθόν τα ομόλογα AT1 της εταιρείας που έχουν μηδενιστεί στη συμφωνία, αν και δεν είναι σαφές εάν η QIA είχε ακόμη στα χέρια της τέτοιους τίτλους.

Οι μέτοχοι δεν θα μπορούν καν να ψηφίσουν για αυτήν τη συμφωνία, αφού η Ελβετία άλλαξε τους κανόνες της για να επισπεύσει τη συγχώνευση.

Credit Suisse: Ο μεγάλος χαμένος της πώλησης; Μία αγορά 275 δισ. δολ.

Ούλριχ Κέρνερ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse αναμένεται να αποχωρήσει, έχοντας κληρονομήσει έναν κατεστραμμένο δανειστή που δεν μπόρεσε να αναβιώσει. Ο Ούλριχ Κέρνερ ο οποίος ανέλαβε την κορυφαία θέση μόλις το περασμένο καλοκαίρι, είχε ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο για τη μείωση του κινδύνου μετά από έναν καταιγισμό σκανδάλων και ζημιών για να επικεντρωθεί περισσότερο στη διαχείριση περιουσίας. Όμως η τράπεζα δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει από μια κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε την εκροή δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο. Τις τελευταίες ημέρες, η πίεση εντάθηκε έως ότου η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει.

Μάικλ Κλάιν

Το μεγάλο σχέδιο του πρώην επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας της Citigroup Inc. να αναβιώσει το brand First Boston και να το μετατρέψει σε συμβουλευτικό κέντρο της Wall Street έχει γίνει στάχτη. Ο Μάικλ Κλάιν, ο οποίος είχε επιλεγεί για να ηγηθεί του spinoff του CSFB, βρισκόταν ήδη στη διαδικασία πώλησης της συμβουλευτικής του μπουτίκ στην Credit Suisse έναντι αντιτίμου περίπου 210 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και ο πρόεδρος της UBS, Colm Kelleher, δεν απευθύνθηκε απευθείας στην CSFB σε συνέντευξη Τύπου αργά την Κυριακή, ανέφερε ότι η εταιρεία ήταν ευχαριστημένη με τη δική της επενδυτική τράπεζα και σχεδίαζε να περιορίσει σημαντικά την έκθεση της Credit Suisse σε τρίτους παίχτες.

Ομολογιούχοι AT1

Οι επενδυτές ομολόγων συνήθως προστατεύονται καλύτερα από ζημίες από τους μετόχους, αλλά όχι σε αυτήν την περίπτωση. Η ελβετική ρυθμιστική αρχή μηδενίζει χρέος υψηλού κινδύνου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τα γνωστά ως πρόσθετα ομόλογα Tier 1. Η συνολική απομείωση σηματοδότησε τη μεγαλύτερη απώλεια μέχρι στιγμής για την αγορά AT1 της Ευρώπης των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μέτοχοι, που συνήθως δέχονται πρώτοι το χτύπημα σε ένα σενάριο απομείωσης, έλαβαν τουλάχιστον ένα τμήμα της αξίας της επένδυσής τους.

Ελβετικές ρυθμιστικές αρχές

Η Finma έγινε η πρώτη ρυθμιστική αρχή που παρακολούθησε μια τράπεζα που θεωρείται συστημικά σημαντική να χρειάζεται bailout. Η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει με την παροχή πολλών δισεκατομμυρίων φράγκων σε εγγυήσεις στην UBS και η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παράσχει εκτεταμένα backstops ρευστότητας για να διευκολυνθεί η διάσωση, θέτοντας τους φορολογούμενους σε κίνδυνο 15 χρόνια μετά τη διάσωση της UBS. Η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σάτερ αναγνώρισε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σχετικα αρθρα

IEA: Παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2023

admin

ΕΕ: Να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους κανόνες για τη φορολογία των αυτοκινήτων

admin

BHP Billiton: Επί 13 χρόνια χιλιάδες υπάλληλοι έπαιρναν λιγότερη άδεια ή μικρότερες απολαβές «λόγω λάθους»

admin

ΗΠΑ: Να ρίξουν τον Μακάρθι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θέλουν σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί

admin

Τι μπορεί να κρατήσει μακριά τον Έλον Μασκ από το Twitter; Η Κίνα

admin

Δανία: Κρατικό το 20% των σχεδιαζόμενων υπεράκτιων αιολικών πάρκων

admin

Αύξηση της τρομοκρατικής απειλής στην Ολλανδία

admin

Ιρλανδία: Μόλις 3 εταιρείες πληρώνουν το 1/3 των συνολικών εταιρικών φόρων

admin

Έλον Μασκ: Είναι (ξανά) ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

admin

25 χρόνια ΕΚΤ: Οι σταθμοί στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας (infographic)

admin

ΗΠΑ: «Πέρασε» από την Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για το όριο του χρέους

admin

«Made in Italy»: 1 δισ. ευρώ «προίκα», για το όραμα της Μελόνι

admin