Image default
Πολιτική

Η κυβέρνηση «καρφώνει» τον Τζανερρίκο: Έλεγε ότι είχε «ισχυρές πλάτες» για να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Αστήρικτους υπαινιγμούς για συνάντησή του με «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα» – δηλαδή τον πρωθυπουργό – άφησε ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερρίκος σε συνέντευξή του στο ieidiseis. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε συναντήθηκε ή συνομίλησε δια ζώσης ή τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – και προσθέτουν ότι η μόνη συνάντηση που υπήρξε ήταν εκείνη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη

«Η κυβέρνηση είχε μια διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου που είχε να κάνει με τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου και αυτό ήταν θεσμικά επιβεβλημένο. Τι σχέση έχει αυτό με όλα τα απίθανα που λέγονται;», ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Ο κ. Τζανερρίκος, ο οποίος παραιτήθηκε από το Δικαστικό Σώμα με την δημοσιοποίηση της τροπολογίας μέσω της οποίας η αρμοδιότητα για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη πέρασε στην Ολομέλεια του τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου – και όχι σε πενταμελή επιτροπή που όριζε ο ίδιος, ως πρόεδρος του τμήματος – έκανε λόγο στη συνέντευξή του για παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων που του ζήτησαν να βοηθήσει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές, με υποσχέσεις για αξιοποίησή του μετά από την αποχώρησή του από το Δικαστικό Σώμα.

«Δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να υπάρξει γιατί εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές» απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου. Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «είναι τελείως έξω από το αξιακό μας πλαίσιο τα παζαρέματα. Εμείς δεν κάνουμε παζάρια, λειτουργούμε θεσμικά και σεβόμαστε την διάκριση εξουσιών» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κυβερνητικές  πηγές σημείωναν ότι επιθυμία του κ. Τζανερρίκου ήταν να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου – θέση που ανέλαβε ο Ισίδωρος Ντογιάκος. Προσέθεταν δε ότι ο εν λόγω δικαστικός μιλούσε συνεχώς για «ισχυρές επιχειρηματικές πλάτες» τις οποίες , όπως έλεγε, διέθετε και επεσήμαιναν ότι αυτό ήλθε σε γνώση της κυβέρνησης και μέτρησε στο να μην επιλεγεί για την θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Δικαστικές πηγές ανέφεραν  επίσης  ότι δεν είναι νοητό να μιλά για έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, όταν μία αρμοδιότητα περνά στην Ολομέλεια του τμήματος στο οποίο προήδρευε. «Αντιθέτως, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για έλλειψη εμπιστοσύνης στους συναδέλφους του και προσπάθεια μείωσής τους, με μία τέτοια αντίδραση», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Οικονόμου για δηλώσεις Τζανερρίκου: Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση, δεν παζαρεύουμε με κανένα

Στο μεταξύ κατηγορηματικός ότι «δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να υπάρξει γιατί εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές» ήταν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μετά τις νέες δηλώσεις του παραιτηθέντος αντεισαγγελέα Χρήστου Τζανερρίκου.

Όπως σημείωσε «Όμως, το σοβαρο δεν είναι να σχολιάζω αυτά τα πράγματα. Το σοβαρό που έχουμε απέναντί μας είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει το Σύνταγμα για να υψώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων με οποιοδήποτε μανδύα στις εκλογικές διαδικασίες είναι μια επιλογή βαθιά αξιακή και πολιτική, την οποία δεν παζαρεύουμε με κανέναν και σε κανένα επίπεδο. Από εκεί και πέρα όλοι κρίνονται απέναντι στο κορυφαίο αυτό θεσμικά και πολιτικά ζήτημα και για τα λόγια τους και για τη στάση τους».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cruousyo4nup)

«Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης σε κανένα επίπεδο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει» επέμεινε ο κ. Οικονόμου επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παζαρεύει την αξιακή αρχή να προστατεύσουμε την δημοκρατία από εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες».

Εξήγησε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση είχε μια διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου που είχε να κάνει με τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου και αυτό ήταν θεσμικά επιβεβλημένο. Τι σχέση έχει αυτό με όλα τα απίθανα που λέγονται;».

«Είναι τελείως έξω από το αξιακό μας πλαίσιο τα παζαρέματα. Εμείς δεν κάνουμε παζάρια, λειτουργούμε θεσμικά και σεβόμαστε την διάκριση εξουσιών» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι δηλώσεις Τζανερρίκου

Ο τέως Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερρίκος, κατήγγειλε μέσω δηλώσεών του, ότι εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον προσέγγισε και δεύτερος κυβερνητικός παράγοντας προσφέροντας «ανταλλάγματα» αν «διευκόλυνε» το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ieidιseis.gr, ο δικαστικός έκανε λόγω για παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων που του ζήτησαν να βοηθήσει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη «υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές».

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Τζανερίκος δήλωσε: «Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο παραιτηθείς Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος του Α1 Τμήματος.

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίον έγιναν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που κατήγγειλε, ο κ. Τζανερίκος αρκέστηκε να απαντήσει ότι: «ποτέ δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο που έγινε. Αλλά ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τον γνωρίζει».

Παράλληλα σημείωσε ότι η παραίτησή του δεν ήταν επακόλουθο πιέσεων μετά τη δήλωσή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτογενές πλεόνασμα και σταθερή μείωση του χρέους προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Πάνω από 30.000 οι αιτήσεις των αποδήμων για συμμετοχή στις εκλογές – Θα ψηφίσουν στις 20 Μαΐου

«Όχι» από την αστυνομία Κύπρου στη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στη Λευκωσία

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

admin

Ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΚΑΪ

admin

Φλωρίδης στον ΣΚΑΪ: Τεράστια επιτυχία της αστυνομίας στις έρευνες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

admin

Τα «κάστρα» και οι «δύσβατες» περιοχές των κομμάτων 

admin

Σπίρτζης για στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους Σπαρτιάτες: Θα τα συζητήσουμε, όταν και όποτε συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα

admin

Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα

admin

Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαι και για ηγέτης και για μπύρες- Θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες»

admin

Κασσελάκης: «Είμαι και για πρωθυπουργός και για μπύρες-Εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές»

admin

Βουλή: Οκτάωρη μαραθώνια συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, για το ν/σ με το νέο δικαστικό χάρτη

admin

ΚΚΕ: “Πίσω από κάθε λαϊκό πρόβλημα βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης υπηρετεί”

admin

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αυτός που δυσφημεί τη χώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επί πρωθυπουργίας του στήθηκε παρακράτος

admin

Στην Ικαρία έφτασε ο Στέφανος Κασσελάκης – Δείτε βίντεο

admin