Image default
Ευρώπη

Πρωτοβουλία Μπορίσοφ για την έξοδο της Βουλγαρίας από την πολιτική κρίση

Για να τερματιστεί η διογκούμενη πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου GERB, προτείνει να σχηματίσει φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό με τη δεύτερη δύναμη του κοινοβουλίου, το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή -Δημοκρατική Βουλγαρία», και, αν αυτό δεν λειτουργήσει, καλεί το κοινοβούλιο να εκλέξει την υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς έτσι δεν θα διαλυθεί και θα διασφαλιστεί ότι μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται.

Μάλιστα, αν εκλεγεί η εκτελεστική εξουσία, θα δοθεί χρόνος στο κοινοβούλιο να εργαστεί για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού -οι συζητήσεις και ψηφοφορία πιθανόν να διαρκέσουν έως και δύο μήνες.

Την Τετάρτη, το νεοεκλεγέν βουλγαρικό κοινοβούλιο συγκεντρώθηκε για πρώτη φορά, αλλά δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο κατά την πρώτη του συνεδρίαση. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο τερματισμός της κρίσης απέχει ακόμη πολύ.

Στις 2 Απριλίου, οι Βούλγαροι ψήφισαν στις πέμπτες γενικές εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά το αποτέλεσμα δεν προμηνύει εύκολες αποφάσεις. Το GERB δεν έχει πολλές επιλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση με το 26,5% που διαθέτει, διότι το κόμμα του Μπορίσοφ έχει τεθεί σε καραντίνα κατά της διαφθοράς από τον άλλο μεγάλο φιλοδυτικό σχηματισμό – «Συνεχίζουμε την Αλλαγή -Δημοκρατική Βουλγαρία» (24,5%).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυτικές πιέσεις αυξάνονται σε αυτούς τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς να εκλέξουν κοινή κυβέρνηση λόγω της αυξανόμενης απειλής από το φιλορωσικό λαϊκιστικό κόμμα Vazrazhdane, την τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με 14,1%.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Βουλγαρία κυβερνάται κυρίως από υπηρεσιακές κυβερνήσεις που διορίζονται από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος αντιτίθεται στη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Την Τετάρτη άρχισαν οι εργασίες του νέου βουλγαρικού κοινοβουλίου, όπως ακριβώς και του παλαιού, το οποίο διαλύθηκε πριν από δύο μήνες.

Ωστόσο, οι βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν πρόεδρο, καθώς μόνο δύο κόμματα πρότειναν τους υποψηφίους τους – ο πρώην υπουργός Ρόζεν Ζελιάσκοφ για το GERB και ο Πέταρ Πετρόφ για το Vazrazhdane. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν πρότειναν τους υποψηφίους τους.

Προς το παρόν, οι προσπάθειες του GERB επικεντρώνονται στην εξεύρεση τρόπου συνεργασίας με τη δεύτερη δύναμη του κοινοβουλίου, το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή -Δημοκρατική Βουλγαρία», το οποίο προηγουμένως αποφάσισε να μην υποστηρίξει κυβέρνηση με τη συμμετοχή του GERB.

Σχετικα αρθρα

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin