Image default
Ευρώπη

Η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής των νέων παγκοσμίως

Η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της για την προώθηση της εμπλοκής των πολιτών και της πολιτικής συμμετοχής με μια νέα πρωτοβουλία που απευθύνεται στους νέους σε τρίτες χώρες μέσω του σχεδίου δράσης για τη νεολαία.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να «ενισχύσει την έκφραση απόψεων και την ηγεσία» των νέων στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης του μπλοκ για την περίοδο 2022-2027.

Τη Δευτέρα (28 Νοεμβρίου), το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε επί των συμπερασμάτων σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία και κάλεσε την Επιτροπή, την υπηρεσία εξωτερικής δράσης της ΕΕ και τα κράτη μέλη να «ενσωματώσουν την ουσιαστική εμπλοκή των νέων και τη συμμετοχή τους σε διεθνή φόρουμ και σε πολύπλευρο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο».

Υποεκπροσωπούμενη νεολαία

Αν και οι νέοι αποτελούν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων παραμένει σχετικά χαμηλή. Επί του παρόντος, μόνο το 1,6% των μελών του κοινοβουλίου παγκοσμίως είναι μεταξύ 20 και 30 ετών και λιγότερο από το 12% είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, σύμφωνα με την Επιτροπή.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα αίσθηση συνεργασίας με τους νέους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα δημοκρατίας, Dubravka Šuica, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, το οποίο αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.

Το σχέδιο

Το σχέδιο διαμορφώθηκε από κοινού με το Youth Sounding Board, μια οργάνωση 25 νέων από διάφορες περιοχές του κόσμου, και αποτελεί «απάντηση στην έκκληση των παιδιών και των νέων για μεγαλύτερη συμμετοχή και ένταξη», δήλωσε η Επίτροπος.

Κατά την άποψή της, το σχέδιο μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας δημογραφικής μετάβασης και να συμβάλει στην «ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο».

Το σχέδιο της Επιτροπής περιλαμβάνει τη δρομολόγηση μιας πρωτοβουλίας ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη οργανώσεων υπό την ηγεσία της νεολαίας, προκειμένου να προωθηθούν εκλογικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, περιλαμβάνει 10 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υπό την ηγεσία της νεολαίας σε συνεργαζόμενες χώρες που εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Περισσότερο από μια «απλή επιθυμία»

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στις 17 Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο, αλλά επεσήμαναν τις δυσκολίες εφαρμογής του σε τρίτες χώρες.

Η Sabine Verheyen, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο δεν θα παραμείνει στα χαρτιά.

«Θα ήθελα να στείλω ένα σαφές μήνυμα: αυτό το σχέδιο δεν θα πρέπει μόνο να παραμείνει μια απλή επιθυμία, αλλά να αποτελέσει τη βάση για τις ιδέες του πρέπει πραγματικά να εφαρμοστούν επί τόπου», δήλωσε ο Verheyen.

Απαντώντας στη Verheyen, η Επίτροπος για τις Διεθνείς Συμπράξεις Jutta Urpilainen συμφώνησε ότι επί του παρόντος, το σχέδιο «είναι μόνο θεωρητικό», αλλά πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να το «υλοποιήσει», με τη βοήθεια των Youth Sounding Board στις αντιπροσωπείες της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin