Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: Στο 4,9% ο πληθωρισμός – Περιθώρια για «παύση» από τη Fed

Ελαφρά επιβράδυνση παρουσίασε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει το περιθώριο στη Federal Reserve να παγώσει τις αυξήσεις επιτοκίων σύντομα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση, ενώ ήταν αυξημένες κατά 4,9% σε ετήσια – έναντι πρόβλεψης ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5%. Ο δομικός πληθωρισμός – από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητοι τομείς ενέργειας και τροφίμων – έδειξε αύξηση 0,4% σε μηνιαία και 5,5% σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες.

Η Fed θα θα χρειαστεί βεβαίως να δει περισσότερα στοιχεία για να αποφασίσει εάν οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αμβλυνθεί σε βαθμό, που να της επιτρέπουν να σταματήσει τον κύκλο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Και ακόμη και εάν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουν σύντομα οι μειώσεις επιτοκίων. Την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας όντως έστειλαν σήμα πως ενδεχομένως να παγώσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις – τουλάχιστον για ένα διάστημα. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξουν νέες, εάν ο πληθωρισμός επιμείνει και η οικονομία συνεχίσει να αντιστέκεται στην ύφεση.

Στον απόηχο των στοιχείων οι μετοχές και τα κρατικά ομόλογα λαμβάνουν ώθηση, ενώ το δολάριο βρίσκεται σε τροχιά υποτίμησης, σε μία ένδειξη πως οι επενδυτές ποντάρουν ισχυρά στο σενάριο μίας παύσης. Να σημειωθεί πως πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, καθώς και τα δεδομένα για την υγεία της αγοράς εργασίας και την πορεία της κατανάλωσης. Επιπλέον ο Τζερόμ Πάουελ έχει σίγουρα σταθερά στραμμένο το βλέμμα και στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, αφού νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από περιφερειακά πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τριγμούς στις αγορές και να εντείνουν την πίεση στην οικονομία.

Σχετικα αρθρα

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin