Image default
Ευρώπη

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής ή την Τσεχία, αλλά αν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τότε αυτά θα καταρριφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε αργά την Τετάρτη (27 Μαρτίου) ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχει προκαλέσει τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Μιλώντας σε πιλότους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει επεκταθεί ανατολικά προς τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε κράτος του ΝΑΤΟ.

«Δεν έχουμε καμία επιθετική πρόθεση προς αυτά τα κράτη», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με ένα κείμενο του Κρεμλίνου που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

«Η ιδέα ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα -η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και οι Τσέχοι επίσης φοβούνται- είναι πλήρης ανοησία. Είναι απλώς ανοησίες».

Το Κρεμλίνο, το οποίο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν πόλεμο κατά της Ρωσίας με το να υποστηρίζουν χρηματικά την Ουκρανία αλλά και με όπλα και πληροφορίες, λέει ότι οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον δεν ήταν ίσως ποτέ χειρότερες.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μαχητικά F-16 που η Δύση έχει υποσχεθεί να στείλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα άλλαζαν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Εάν προμηθεύσουν F-16, και μιλούν γι’ αυτό και προφανώς εκπαιδεύουν πιλότους, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Πούτιν.

«Και θα καταρρίψουμε τα αεροσκάφη, όπως ακριβώς καταστρέφουμε σήμερα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό, όπως πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα F-16 μπορούν επίσης να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

«Φυσικά, αν θα χρησιμοποιηθούν από αεροδρόμια σε τρίτες χώρες, γίνονται για εμάς νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται», είπε ο Πούτιν.

Οι παρατηρήσεις του Πούτιν ακολούθησαν τα σχόλια που έκανε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ότι τα αεροσκάφη θα πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Η Ουκρανία, η οποία έχει πλέον συμπληρώσει περισσότερα από δύο χρόνια σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, αναζητά εδώ και πολλούς μήνες F-16.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν F-16. Ένας συνασπισμός χωρών έχει υποσχεθεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin