Image default
Ευρώπη

Η Ρωσία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» ομάδα το σύνταγμα Azov της Ουκρανίας

Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισε την Τρίτη (2 Αυγούστου) το Σύνταγμα Αζόφ της Ουκρανίας ως τρομοκρατική ομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τους στρατιώτες που συνελήφθησαν να δικαστούν σύμφωνα με τους αυστηρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους και να φυλακιστούν έως και 20 χρόνια.

Το Σύνταγμα Αζόφ, το οποίο έχει ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές ρίζες, υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες ουκρανικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που πολεμούσαν κατά της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Έχοντας ξεκινήσει ως παραστρατιωτική μονάδα που πολεμούσε κατά των φιλορώσων ανταρτών το 2014, ενσωματώθηκε αργότερα στην εθνική φρουρά της Ουκρανίας.

Το Κίεβο λέει ότι έχει μεταρρυθμιστεί μακριά από τις ριζοσπαστικές του καταβολές και ότι δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Το ίδιο το σύνταγμα έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τις απόψεις του εθνικιστή ιδρυτή του.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram, το Σύνταγμα Αζόφ δήλωσε ότι η Ρωσία αναζητά νέες δικαιολογίες για εγκλήματα πολέμου και κάλεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίσει τη Ρωσία τρομοκρατικό κράτος.

«Μετά τη δημόσια εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου από το σύνταγμα «Αζόφ» στην Ολενέβκα, η Ρωσία αναζητά νέες δικαιολογίες και εξηγήσεις για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει», ανέφερε η μονάδα στην ανάρτηση, αναφερόμενη στην έκρηξη της περασμένης εβδομάδας σε χώρο που κρατούσε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, από την οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, σκοτώθηκαν πάνω από 50 άτομα. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για την έκρηξη.

Η Ρωσία έχει αναφερθεί τακτικά στην Αζόφ για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ότι η Ουκρανία ελέγχεται από «φασίστες». Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν συγκρίνει τους μαχητές του Αζόφ με τους Ναζί της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ήττα των οποίων από τη Σοβιετική Ένωση παραμένει βασικό μέρος της ρωσικής εθνικής ταυτότητας.

Έχοντας προηγουμένως την έδρα του στην ανατολική ουκρανική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, πολλοί από το προσωπικό του συντάγματος αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις όταν η πόλη έπεσε τον Μάιο μετά από σχεδόν τρίμηνη πολιορκία.

Αξιωματούχοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία οντότητας που διεκδικεί τη Μαριούπολη ως μέρος της επικράτειάς της, δήλωσαν τον Μάιο ότι οι αιχμάλωτοι μαχητές του Συντάγματος Αζόφ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή σύμφωνα με τους νόμους της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι το αιχμάλωτο προσωπικό του Αζόφ θα πρέπει να κρεμαστεί και ότι «τους αξίζει ένας ταπεινωτικός θάνατος».

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Jourová: Υπό απειλή η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία

admin