Image default
Ευρώπη

Με δανεικά παπούτσια

Με ένα ακροβατικό γκολ έκανε τους φιλάθλους σε όλον τον κόσμο να τον κοιτούν εκστασιασμένοι: Ο σέντερ φορ της Εθνικής Βραζιλίας, Ριτσάρλισον ντε Αντράντε, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην νίκη της «Σελεσάο» επί της Σερβίας στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Ηταν ο καλύτερος μιας ομάδας που έπαιξε «jogo bonito» – το «θαυμάσιο ποδόσφαιρο», όπως καθιερώθηκε να περιγράφεται από το 1958 και την εποχή του Πελέ, η μαγεία της βραζιλιάνικης μπάλας.

Ο 25χρονος σήμερα Ριτσάρλισον, γεννήθηκε το 1997 στην πόλη Νόβα Βενέτσιο , στην πολιτεία Εσπίριτο Σάντο, της Βραζιλίας. Μεγάλωσε σε μια φτωχική γειτονιά όπου κυριαρχούσαν τα ναρκωτικά και η βία. Ο πατέρας του οικοδόμος, η μητέρα του καθαρίστρια. Το ποδόσφαιρο του έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγει από τη φτώχεια όταν, στα 18 του δοκιμάστηκε στην Αμέρικα Μινέιρο. «Ήταν όλα ή τίποτα», λέει ο Ριτσάρλισον, ο οποίος δεν έχει ξεχάσει εκείνη την εποχή.

Το μακρύ ταξίδι

Χρειάστηκε να δανειστεί τα ποδοσφαιρικά παπούτσια από έναν φίλο πριν ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι. «Ο πατέρας μου με πήγε στο σταθμό των λεωφορείων. Είχα ένα εισιτήριο και τα χρήματα για το ταξίδι της επιστροφής. Αλλά μετά από έντεκα ώρες στο λεωφορείο , πεινούσα και αναγκάστηκα να ξοδέψω τα χρήματα για την επιστροφή », θυμάται σήμερα. «Όταν έφτασα στο Μπέλο Οριζόντε, δεν είχα άλλα χρήματα. Αλλά δεν με ένοιαζε γιατί ήμουν πολύ σίγουρος ότι θα με έπαιρναν».

Το 2017 τόλμησε να κάνει το άλμα στην Αγγλία, όπου έπαιξε αρχικά στη Γουότφορντ και μετά στην Έβερτον. Αυτό το καλοκαίρι ο προπονητής Αντόνιο Κόντε τον έπεισε να πάει στην Τότεναμ. «Μου είπε ότι βασιζόταν σε μένα. Ότι ήξερε ότι μπορούσα να παίξω και στις τρεις θέσεις της επίθεσης και θα ήμουν πολύ σημαντικός για αυτόν και τον σύλλογο», λέει ο Βραζιλιάνος. «Το μόνο που θέλει ένας παίκτης είναι ένας προπονητής που να τον πιστεύει».

Στην Αγγλία οι φίλαθλοι της Τόττεναμ τον λατρεύουν. Οι αντίπαλοι τον μισούν. Οταν έπαιζε στην Έβερτον , είχε τιμωρηθεί γιατί σε έναν αγώνα εναντίον της Τσέλσι τον περασμένο Μάιο, είχε ξαναρίξει στην εξέδρα ένα βεγγαλικό που είχε πέσει στο γήπεδο.

Από την άλλη πλευρά, ο Ριτσάρλισον έχει υποστεί πολλαπλά περιστατικά με ρατσιστικά κίνητρα. Πρόσφατα του πέταξαν μια μπανάνα σε φιλικό αγώνα με την Τυνησία . «Είναι κρίμα », σχολίασε ο αρχηγός της Σελεσάο,Τιάγκο Σίλβα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ριτσάρλισον, δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες του. Διαθέτει μια ισχυρή κοινωνική δέσμευση και χρησιμοποιεί την εξέχουσα θέση του για να δώσει φωνή σε όσους στερούνται βασικά δικαιώματα. Ξανά και ξανά αναφέρεται στις ρατσιστικές διακρίσεις μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού στη Βραζιλία. Χωρίς να κυματίζει τη σημαία κάποιου κόμματος, είχε ξεκάθαρα αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπολσονάρο.

Δεν ήταν ο μόνος. Σε αντίθεση με την πολιτικά πολωμένη πατρίδα του, η εθνική ομάδα της Βραζιλίας εμφανίζεται ενωμένη. Είναι γεμάτη με εξαιρετικούς παίκτες, ακόμα κι αν όλοι κοιτάζουν κυρίως τον Νεϊμάρ. Χάρη στον Ριτσάρλισον, οι οπαδοί της Σελεσάο μπορούν να κάνουν και πάλι δική τους την κιτρινοπράσινη φανέλα που είχαν σφετεριστεί οι Μπολσοναριστές.

Σχετικα αρθρα

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin