Image default
Ευρώπη

Τον εκνευρισμό της Κίνας προκαλεί ο νέος Τσέχος Πρόεδρος

Το τηλεφώνημα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Τσεχίας Πετρ Πάβελ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ – βεν εξόργισε την Κίνα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το γραφείο της προέδρου της Ταϊβάν, η κλήση διήρκεσε περίπου ένα τέταρτο της ώρας και η Τσάι εξέφρασε την επιθυμία της να παραμείνει σε επαφή με τον Πάβελ.

Το τηλεφώνημα του Πάβελ προκάλεσε επικρίσεις από την Κίνα. Η τσεχική εφημερίδα Deník N ανέφερε ότι η τσεχική διπλωματία επιβεβαίωσε ότι το κινεζικό υπουργείο επικοινώνησε με την τσεχική πρεσβεία στο Πεκίνο και εξέφρασε την ανησυχία του.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους συναδέλφους μας από την (τσεχική) πρεσβεία στο Πεκίνο. Η κινεζική πλευρά εξέφρασε την ανησυχία της για τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του εκλεγμένου προέδρου και του προέδρου της Ταϊβάν», δήλωσε στο iDnes η εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών Μαριάνα Βερνέροβα.

Ο Πάβελ -πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ- εξελέγη το Σάββατο (28 Ιανουαρίου) και θα ορκιστεί επίσημα ως πρόεδρος της Τσεχίας στις 9 Μαρτίου. Μέχρι τότε, επίσημος πρόεδρος της χώρας είναι ο Μίλος Ζέμαν, ένας πολιτικός γνωστός για τις φιλοκινεζικές του απόψεις. Ωστόσο, ο Πάβελ έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί σχέσεις με τους μελλοντικούς του ομολόγους.

«Σήμερα, μίλησα με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-βεν. Την ευχαρίστησα για τα συγχαρητήριά της και τη διαβεβαίωσα ότι η Ταϊβάν και η Τσεχική Δημοκρατία μοιράζονται τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση», έγραψε ο Πετρ Πάβελ στο Twitter τη Δευτέρα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της και οι ηγέτες πολλών χωρών δεν συναντώνται επίσημα με κορυφαίους αξιωματούχους της Ταϊβάν σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσουν το Πεκίνο.

Η Τσεχική Δημοκρατία ακολουθεί επίσημα την πολιτική της μίας Κίνας και αναγνωρίζει επίσημα μόνο την ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο, η τσεχική κυβέρνηση καθώς και ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Ταϊβάν λόγω της δημοκρατικής της συγκρότησης.

Σχετικα αρθρα

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin