Image default
Ευρώπη

Αλλαγή ηγεσίας στο κορυφαίο αριστερό κόμμα της Ιταλίας

Οι εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος την Κυριακή θα καθορίσουν ποιος θα ηγηθεί του σημαντικότερου αριστερού κόμματος στην Ιταλία.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία, αν και το κακό αποτέλεσμα του κόμματός του και η εκκωφαντική νίκη των Fratelli d’Italia ώθησαν τον Λέτα να επιταχύνει την πορεία προς το συνέδριο για την εκλογή νέου γραμματέα.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα και θα διασφαλίσω την ηγεσία του κόμματος μέχρι το συνέδριο, αλλά η ηγεσία μου τελειώνει εκεί: δείτε το σαν μια πράξη αγάπης», δήλωσε ο Λέτα.

Οι προκριματικές εκλογές του PD είναι ανοικτές σε εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν την ταυτότητά τους στα εκλογικά περίπτερα που έχουν στηθεί σε πολλές ιταλικές πόλεις.

Οι υποψήφιοι για τη γραμματεία ήταν οι Στέφανο Μπονατσίνι, Έλλυ Σλέιν, Πάολα Ντι Μιτσέλι και Τζιάνι Κουπέρλο. Ωστόσο, μόνο ο Μπονατσίνι και η Σλέιν έπαιξαν πραγματικά το παιχνίδι από την αρχή και είναι αυτοί οι δύο που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος την Κυριακή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Euromedia Research για την τηλεοπτική εκπομπή Porta a Porta της Rai 1, ο Μπονατσίνι θα είναι αυτός που θα κερδίσει τις προκριματικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Μπονατσίνι θα μπορούσε να λάβει 48,2% έναντι 13,5% της Σλέιν. Ωστόσο, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλό και ο εφιάλτης της συμμετοχής, ο οποίος ήταν πολύ χαμηλός στον τελευταίο γύρο των εκλογών στις περιφέρειες Λομβαρδία και Λάτσιο, παραμένει έντονος.

Ποιοι είναι οι δύο διεκδικητές;

Ο Μπονατσίνι και η Σλέιν έχουν ασφαλώς ως κοινό σημείο ότι ανήκουν στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, της οποίας ο Μπονατσίνι είναι πρόεδρος και η Σλέιν, λόγω του αποτελέσματος στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, είναι αντιπρόεδρος.

Και οι δύο προτείνουν τη βαθιά «επανίδρυση» του κόμματος, το οποίο έχει συχνά κατηγορηθεί ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από τα όλο και πιο απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα.

Έχοντας ξεκινήσει από το Κομμουνιστικό Κόμμα και στη συνέχεια στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μπονατσίνι είναι ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία.

Με βάση τους δεσμούς του με την περιοχή, έγινε κυβερνήτης της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια το 2014 και επανεξελέγη το 2020, κερδίζοντας κατά κράτος την υποψήφια της Λέγκα Λουτσία Μποργκονζόνι, την οποία υποστήριζε ευρέως ο αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα/Δ).

Επισήμως δεν ανήκει σε κανένα ρεύμα, παρότι είναι στο κόμμα από την ίδρυσή του, και έχει επανειλημμένα καλέσει τους συναδέλφους του για ενότητα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Νέα στον χώρο η Σλέιν

Είναι προοδευτική, φεμινίστρια, φωνή της νέας γενιάς και κοντά στην κοινότητα LGBTQ+ (της οποίας είναι μέλος). Μιλάει για την καταπολέμηση της ανισότητας, την εργασιακή μεταρρύθμιση και την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, απευθυνόμενη κυρίως σε ένα νεανικό εκλογικό σώμα.

Ως αντιπρόεδρος στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, μαζί με τον Μπονατσίνι, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2019, αποτελώντας πρόσωπο επαφής για την ομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας στην Εμίλια-Ρομάνια το 2020, ένα βίντεο με τη Σλέιν να ρωτά τον Σαλβίνι, που έβγαινε μόλις από ένα εστιατόριο, για τις κοινοβουλευτικές της δραστηριότητες στις Βρυξέλλες έγινε viral.

«Γιατί δεν ήρθατε ποτέ στις Βρυξέλλες σε καμία από τις 22 συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης για την πιο σημαντική μεταναστευτική μεταρρύθμιση για την Ιταλία;», ρωτούσε η ίδια στο βίντεο.

Το 2015, η Σλέιν επέλεξε να εγκαταλείψει το PD επειδή διαφωνούσε με την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ο πρώην γραμματέας και πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος στη συνέχεια ίδρυσε το κόμμα Italia Viva (Ανανέωση). Επέστρεψε στο PD το 2022 για να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Σχετικα αρθρα

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin