Image default
Ευρώπη

Κίνδυνος για κινεζικές τράπεζες από δάνεια σε αναπτυσσόμενες χώρες

Tο Γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), αναφέρει ότι πολλές κινεζικές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν τα δάνεια που χορήγησαν σε αναπτυσσόμενες χώρες, στο πλαίσιο του νέου Δρόμου του Μεταξιού – της πρωτοβουλίας «One belt, one road». «Για να αποτρέψει τις χρεοκοπίες, το Πεκίνο χορηγεί δάνεια διάσωσης σε μεγάλη κλίμακα», εξήγησαν οι ερευνητές του ifW.

Στη μελέτη, στην οποία μετείχαν ερευνητές από τον αμερικανικό οργανισμό Aid Data, τη Σχολή Κένεντι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και την Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του 2021, κινεζικές τράπεζες είχαν χορηγήσει 128 δάνεια σε 22 χώρες, συνολικής αξίας 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Αίγυπτος, η Αργεντινή, το Λάος, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Τουρκία και η Λευκορωσία.

Τα δάνεια θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, επειδή οι κινεζικές τράπεζες έχουν «μειώσει δραστικά» τον τακτικό δανεισμό για νέα έργα υποδομής και ενέργειας. Τα δάνεια αυτά σπάνια αποπληρώνονται και η κινεζική ηγεσία προφανώς θέλει να σώσει τις τράπεζές της.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χώρες μεσαίου εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ξένων δανείων. «Συνεπώς, η ηγεσία της Κίνας έχει μεγάλο κίνητρο για να αποτρέψει αυτές τις χώρες από το να χρεοκοπήσουν, με κάθε κόστος. Σε περίπτωση δυσκολίας πληρωμής, συνήθως τους προσφέρουν νέα δάνεια για να αποπληρώσουν τα παλιά χρέη».

Η Κίνα «έχει μπει στην επικίνδυνη επιχείρηση των διεθνών δανείων διάσωσης», εξήγησε η πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ, η οποία διδάσκει τώρα στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ. Οι συντάκτες της μελέτης βλέπουν παραλληλισμούς σε αυτό με τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ. «Και τότε η διάσωση των τραπεζών έπαιξε σημαντικό ρόλο στη χορήγηση δανείων».

Ο Μπραντ Παρκς της Aid Data επέκρινε την Κίνα για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συστήματος για διασυνοριακά δάνεια διάσωσης «με αδιαφανή τρόπο».

«Η αυστηρά διμερής προσέγγισή του έχει καταστήσει δύσκολο τον συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των μεγάλων δανειστών, κάτι που προκαλεί ανησυχία, καθώς η επίλυση κρίσεων δημοσίου χρέους απαιτεί συνήθως κάποιο βαθμό συντονισμού μεταξύ των πιστωτών».

Σχετικα αρθρα

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin