Image default
Ευρώπη

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει για τη θέσπιση τετραήμερης εβδομάδας, ειδικά σε τομείς με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νίκολας Σμιτ σε συνέντευξή του στη Πορτογαλικό πρακτορείο  Lusa. «Νομίζω ότι είναι κάτι που σταδιακά προχωρά, επειδή οι νέες γενιές έχουν μια συγκεκριμένη ιδέα για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής», τόνισε ο Επίτροπος από το Λουξεμβούργο. «Είμαι ανοιχτός σε αυτό», πρόσθεσε.

Η Πορτογαλία προωθεί ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα για  τετραήμερη εβδομάδα εργασίας , αλλά ο Επίτροπος επισήμανε πώς δεν υπάρχει «κοινή θέση» στην ΕΕ για μειωμένη εργάσιμη εβδομάδα. «Νομίζω ότι αυτό θα γίνει βάσει συμφωνιών μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», είπε ο Επίτροπος.

JULIEN WARNAND/EPA

Ο Σμιτ, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου μεγάλα συνδικάτα  ζητούν την εφαρμογή του τετραήμερου, αλλά και ορισμένες εταιρείες προσφέρουν ήδη αυτή τη λύση για την πρόσληψη εργαζομένων, τόνισε ότι «το θέμα της μείωσης των ωρών εργασίας μπορεί είναι ένας τρόπος για να προσελκύσουν οι επιχειρήσεις εργαζομένους».

«Καθώς ορισμένοι τομείς δυσκολεύονται να προσελκύσουν κόσμο, ίσως χρειαστεί να γίνουν και πιο ελκυστικοί», είπε ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει με διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Για την ΕΕ, «το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τόσο η ανεργία» αλλά η έλλειψη εργαζομένων. Πράγματι, «πολλοί τομείς χρειάζονται απεγνωσμένα υπαλλήλους και δεν μπορούν να βρεθούν ,επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν να εργαστούν εκεί ή δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες», πρόσθεσε.

«Υπάρχει ακόμη μια τεράστια αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας», μια κατάσταση στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί η ΕΕ, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Στην Πορτογαλία, ως μέρος της Ατζέντας Αξιοπρεπούς Εργασίας, σχεδιάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τετραήμερη εβδομάδα σε εθελοντική βάση και χωρίς μείωση των απολαβών.

Στην πρώτη φάση αυτού του πιλοτικού προγράμματος, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, μετέχουν ήδη 46 εταιρείες. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, απασχολούν έως και 10 άτομα, ενώ πέντε εταιρείες απασχολούν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Διαβάστε ακόμη

Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: Η Ευρώπη το δοκιμάζει

Σχετικα αρθρα

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin