Image default
Ευρώπη

Επίθεση σε δημοσιογράφο της EURACTIV από αντιευρωπαϊκό κόμμα της Βουλγαρίας

Το φιλορωσικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα Vazrazhdane έβαλε στο στόχαστρο την Emilia Milcheva, Βουλγάρα δημοσιογράφο που συνεργάζεται τακτικά με τη EURACTIV, καθώς ερευνούσε πώς το κόμμα συγκέντρωνε υπογραφές για ένα δημοψήφισμα, το οποίο έχει ως στόχο να εμποδίσει την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.

Η Milcheva εργάζεται επίσης για το βουλγαρικό γραφείο της Deutsche Welle, την τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή The Questions στο TV1 και είναι τακτική συνεργάτης της EURACTIV Βουλγαρίας, αλλά και του κεντρικού δικτύου της EURACTIV.

Η Milcheva αποκαλείται «προβοκάτορας» και «ρουφιάνα» λόγω της εργασίας της σε ένα ρεπορτάζ για την Deutsche Welle, όπου περιγράφει με σύντομες συνεντεύξεις τους ανθρώπους που υπέγραψαν το δημοψήφισμα κατά της ένταξης της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται κυρίως από τον Kostadin Kostadinov του Vazrazhdane, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε λίγο πάνω από το 10% των ψήφων των Βουλγάρων.

Την Πέμπτη, το Vazrazhdane διεξήγαγε συνέντευξη Τύπου για το δημοψήφισμα, κατά την οποία ο πρόεδρος της επιτροπής της εν λόγω πρωτοβουλίας και γραμματέας του Vazrazhdane, Deyan Nikolov, δήλωσε ότι τα σημεία συλλογής υπογραφών δέχθηκαν «επίθεση από προβοκάτορες».

Η Milcheva επισκέφθηκε ένα σημείο συλλογής υπογραφών και υπέβαλε ερωτήσεις σχετικά με τα κίνητρα των εμπνευστών κατά της εισαγωγής του ευρώ. Η Milcheva κατηγορήθηκε επίσης ότι φωτογράφιζε τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων.

«Έφτασε στο σημείο η ομάδα μας να καλέσει αμέσως το 112, ήρθε η αστυνομία και διέγραψε τις φωτογραφίες από το τηλέφωνο της εν λόγω κυρίας και της δόθηκε έγγραφη προειδοποίηση», δήλωσε ο Nikolov. Ο ίδιος εξήγησε ότι η Milcheva είναι εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Snitch Bulgaria, όπως αποκαλεί το φιλορωσικό κόμμα τους φιλοευρωπαίους αντιπάλους του από τη Δημοκρατική Βουλγαρία. Αυτό οδήγησε σε κατηγορίες ότι η δημοσιογράφος συμμετείχε σε κομματική συνωμοσία κατά του δημοψηφίσματος κατά της ευρωζώνης.

Ο γραμματέας του Vazrazhdane εξήγησε ότι η δημοσιογράφος στάλθηκε για να προσπαθήσει να «αποσπάσει προσωπικά δεδομένα, να παραβιάσει το νόμο και στη συνέχεια να γράψει κάποια σκουπίδια σε κανένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης».

Η Milcheva είχε ήδη δημοσιεύσει το κείμενό της για την Deutsche Welle, στο οποίο αναφερόταν στον εκνευρισμό του Vazrazhdane από τις ερωτήσεις της και στους αστυνομικούς που κλήθηκαν. Δεν σχολίασε τις θέσεις των ανθρώπων, αλλά μόνο τις ανέφερε. Οι φωτογραφίες διαγράφηκαν μετά από αίτημα των πολιτών, αν και οι δημοσιογράφοι είναι απολύτως ελεύθεροι να φωτογραφίζουν σε δημόσιους χώρους.

Η Milcheva εργάστηκε για τέσσερις μήνες στο τμήμα δημοσίων σχέσεων του κόμματος «Ναι, Βουλγαρία» το 2017 και στη συνέχεια επέστρεψε πλήρως στη δημοσιογραφία. Αυτό συνέβη πριν από τη δημιουργία της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας».

«Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν δημοσιογράφο να καλύπτει δημόσιες διαδικασίες, όπως η δράση για τη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα του κόμματος Vazrazhdane για την υπεράσπιση του βουλγαρικού νομίσματος», σχολίασε η Emilia Milcheva στη EURACTIV.

Στο κόμμα του Kostadinov, ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης δεν υπάρχει  και το όνειρο τους είναι ένα καθεστώς στο οποίο θα μπορούν να κηρύσσουν όσους δημοσιογράφους δεν τους αρέσουν ως ξένους πράκτορες επιρροής, όπως έκανε το καθεστώς του Πούτιν. Είχαν μάλιστα παρουσιάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Όμως η Βουλγαρία είναι μέλος της ΕΕ και πιστεύω ότι οι Kopeykins δεν θα ξεπεράσουν τους Ευρωπαίους», σχολίασε η Emilia Milcheva στη EURACTIV.

Ο ηγέτης του Vazrazhdane Kostadin Kostadinov είναι επίσης γνωστός στην κοινωνία με το παρατσούκλι Kopeykin, το οποίο προέρχεται από τα ρωσικά σεντς.

Σε απάντηση στο Dnevnik, η σύνταξη του γερμανικού μέσου ενημέρωσης Deutsche Welle αναφέρει ότι «απορρίπτει και διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Vazrazhdane και στέκεται σταθερά δίπλα στην επί χρόνια συντάκτη του Emilia Milcheva». Πρόκειται για άλλη μια επίθεση του Vazrazhdane κατά των Βούλγαρων δημοσιογράφων. Πριν από λίγους μήνες, το κόμμα ζήτησε η Βουλγαρία να υιοθετήσει τη ρωσική εκδοχή του νόμου για τους ξένους πράκτορες.

Την προηγούμενη ημέρα, το Vazrazhdane απηύθυνε προειδοποίηση σε έναν από τους διάσημους Βούλγαρους ερευνητές δημοσιογράφους, τον Atanas Chobanov, με την προειδοποίηση ότι θα πρέπει να αρχίσει να «τρέμει» για όσα θα κάνει το κόμμα εναντίον του.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο του 2022, ο Kostadinov προσπάθησε να αποβάλει έναν δημοσιογράφο του Dnevnik από μια συνέντευξη Τύπου του Vazrazhdane, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επέτρεπε σε δημοσιογράφους από διάφορα φιλελεύθερα φιλοευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως το Dnevnik, το Club Z, το Mediapool και το Free Europe» να κάνουν ερωτήσεις, αποκαλώντας τους «κίτρινους κάδους αποβλήτων της πρεσβείας των ΗΠΑ». Ένα μήνα αργότερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Vazrazhdane, Tsoncho Ganev επιτέθηκε στον δημοσιογράφο της Flagman, Lachezar Lisitsov, με συκοφαντικές δηλώσεις από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης.

Η Βουλγαρία κατατάσσεται στην 91η θέση στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ανεβαίνοντας κατά 21 θέσεις τον τελευταίο χρόνο μετά την πτώση της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Boyko Borissov και την επίσημη αποχώρηση του βουλευτή του DPS Delyan Peevski από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Μέχρι πέρυσι, η Βουλγαρία βρισκόταν στην πρώτη θέση για την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, αλλά το 2022 την ξεπέρασε η Ελλάδα, η οποία κατέλαβε την τελευταία θέση στην ΕΕ.

Τα φιλορωσικά πολιτικά εγχειρήματα όπως το Vazrazhdane έχουν σοβαρές δυνατότητες στη χώρα λόγω του χαμηλή παιδεία στα μέσα ενημέρωσης, της νοσταλγίας ενός σημαντικού μέρους των Βουλγάρων για τις εποχές του ολοκληρωτικού κράτους και του μεγάλου αριθμού ρωσόφιλων.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin