Image default
Ευρώπη

Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον Ρωσίας για την καταδίκη Βρετανορώσου δημοσιογράφου

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, τον Βρετανο-Ρώσο δημοσιογράφο που κατήγγειλε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για προδοσία, και ζητεί την άμεση απελευθέρωσή του, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι.

Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο Αντρέι Κέλιν, μετά την πολιτικά υποκινούμενη καταδίκη και καταδίκη του Βρετανού διπλής υπηκοότητας Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα σε δικαστήριο της Μόσχας τη Δευτέρα.

«Η έλλειψη δέσμευσης της Ρωσίας για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, είναι ανησυχητική. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε τη Ρωσία να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα για κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Κλίβερλι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον δικαστή που προήδρευσε της δίκης για προηγούμενη εμπλοκή του σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξετάζει περαιτέρω μέτρα για την απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στη φυλάκιση και την κακομεταχείριση του Καρά-Μούρζα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Καρά-Μούρζα κρίθηκε ένοχος για προδοσία επειδή διέδιδε «ψευδείς» πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό και επειδή συνδεόταν με «ανεπιθύμητη οργάνωση», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρισκόταν στο δικαστήριο της Μόσχας κατά την εκφώνηση της απόφασης. Ο δημοσιογράφος είχε πέσει στο παρελθόν θύμα δύο προσπαθειών δηλητηρίασης.

Η ΕΕ καταδίκασε επίσης την καταδίκη του Καρά-Μούρζα από τη Ρωσία σε 25 χρόνια φυλάκιση με «πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες».

«Η σημερινή εξωφρενικά σκληρή δικαστική απόφαση καταδεικνύει σαφώς για άλλη μια φορά την πολιτική κατάχρηση της δικαιοσύνης προκειμένου να ασκηθεί πίεση σε ακτιβιστές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε φωνή που αντιτίθεται στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αποτίω φόρο τιμής στον κ. Καρά-Μούρζα και την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Ευγενίας και της ακλόνητης δέσμευσής της να αναδείξει τον αγώνα του συζύγου της στη διεθνή σκηνή. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει και να ζητά την άμεση απελευθέρωση του κ. Καρά-Μούρζα», δήλωσε ο Κλίβερλι.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin